Receptek
Ahogy azt már a technikai berendezéseknél említettem, ebben a részben recepteket fogunk közölni, melyeket a Gastrovac készülékben Ön is elkészíthet.
1. Sült saláta füstölt baconnel
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 4 római saláta
- 2 csík szalonna
- 8 új hagyma
- Őrölt bors
- Rozmaring
- 4 új sárgarépa
-
- 2 ág kakukkfű
- 1 ág friss borsfű
-
- 1 e.k. cukor
- 1 narancs leve
Elkészítése:
Helyezd a következő hozzávalókat a Gastrovac-ba: a húslevest, a szalonnát, a hagymát, a sárgarépát, a rozmaringot, borsfüvet, és a saláta leveleit. Főzd 55 percig 50 fokon. Hagyd kihűlni és szűrd le jól.
Vágd a salátaleveleket félbe. Helyezz egy kis olvasztott vajat és cukrot egy serpenyőben. Tedd rá a salátaleveleket, és süsd, amíg aranybarna nem lesz. Fűszerezd frissen őrölt borssal és a narancslével. Tálalhatod csirke- vagy libamájjal, meglocsolhatod ecettel.
2.Gyerek paradicsom
Hozzávalók:
- 4 jól megérett paradicsom
- ½ liter paradicsom pép
- 2 e.k. paradicsompor
-
-
- Só
Elkészítése:
Melegítsd fel a pépet és az ecetet 65 fokra. Adj hozzá egy evőkanál paradicsomport és keverd el jól. Hagyd kihűlni.
Melegítsd fel a paradicsomokat, majd hirtelen tedd őket jeges vízbe. Ekkor le tudod hámozni, ezután pedig szárítsd meg alaposan. Egy teáskanál segítségével távolítsd el a levet és a magokat. A levet tartsd meg.
Tedd a paradicsomokat a Gastrovac kosárba, majd add hozzá a hideg pépet és az ecetes keveréket. Készíts vákuumot 15percig (0,8 bar nyomással) és merítsd bele a paradicsomokat. Lassan szüntesd meg a vákuumot, így a paradicsomok jól megszívják magukat. Vedd kis és szűrd le őket. A levet hagyd meg.
Tedd a tőkehal pil-pilt, a paradicsomlevet, egy evőkanál paradicsomport és összezúzott fokhagymát egy mixerbe, és alaposan dolgozd össze őket. Ezután add hozzá az olíva olajat, és folytasd a keverést, amíg egy tartós emulzió nem képződik. Öntsd át egy szifonba és hagyd kihűlni a hűtőben, kb. 1 órán keresztül.
Tálalásnál töltsd meg a paradicsomokat paradicsom pil-pillel és helyezd őket tányérokra. Készíthetsz ki mellé olíva olajat és sót.
3. Lazac, hínár és ecetes uborka
Hozzávalók:
A lazachoz:
-
-
-
-
Ánizsos-ecetes szószhoz:
-
- 5 cl víz
- 1 csillag ánizs magja
- 10 ánizsmag
- 2 cl rizsecet
- 1 paradicsom
- 2 e.k. szűz olíva olaj
Ecetes uborkához:
- 1 uborka
- ½ liter almaecet
- 4 ág ír mocsári hínár
- 4 nagyobb kapribogyó
- Tárkony levél
- Lila bazsalikom levél
- Zöldbab
- Só
Elkészítése:
Filézd ki a lazacot és dörzsöld be cukorral, sóval és borssal (ezeket előre keverd össze), és hagyd a hűtőben 12 órát állni. Az ecetes szószhoz forralj fel cukros vizet, vedd le a lángot, majd add hozzá a csillag ánizs magját, valamint az ánizsmagokat. Hagyd kihűlni, majd add hozzá a rizsecetet, a paradicsomot és a szűz olíva olajat. Tedd félre. Főzd fel a zöldbabot sós vízben, majd hűtsd le őket jeges vízben. Csöpögtesd le róluk a vizet és tedd félre őket. Hámozd meg az uborkát és vágd ketté hosszában. Majd aprítsd fel 1cm-es szeletekre. Tedd az almaecetet egy edénybe, majd az edényt helyezd a Gastrovac-ba. Tedd az uborkaszeleteket a kosárba. Készíts vákuumot 15 percre. Ez idő elteltével, merítsd el a kosarat az ecetbe és hagyd további 10 percig.
Lassan szüntesd meg a vákuumot, és vedd ki az uborkaszeleteket. Forrald az ír mocsári hínárt 3 percig, majd hűtsd le jeges vízben. Távolítsd el a bőrét egy kés segítségével, és szeleteld fel egy cm-es szeletekre.
Helyezz el egy kiskanálnyi ánizsos ecetes szószt a tányéron, majd helyezd el a lazac szeleteket, az ecetes uborkát, a hínárt, a fűszerezet és a babot. Szórd meg sóval.
4. Frissen szedett zöldségek vadgombával
Hozzávalók:
- Egy virágzó cukkini
- 2 bébi répa
- 1 kis póréhagyma
-
-
- 2 zöldhagyma
- 4 vad spárga
- 1 zöld spárga
-
- 6 zöldborsó
- Egy zöldbab
-
- 6g karfiol
- 1 articsóka
- 5g bab (megmosva)
-
- 1 fehérrépa
-
-
-
- 2 szár vad fokhagyma virág
-
- Olíva olaj
- Bors
Elkészítése:
Hámozz meg minden zöldséget külön. Helyezd a tengeri édesköményt egy kis sós vízbe, forrald fel, majd hűtsd le jeges vízben. Mosd meg a borágót és tartsd vízben az articsókával és a burgonyával.
Hámozd meg a spárgát, most meg a vad gombákat egy kefével, egy kis vízzel, hogy ne legyenek túl nyirkosak. Tedd a Gastrovac-ba az összes zöldséget és a zöldséglevest.
Amikor ¾-ére csökkent a mennyisége, add hozzá a sót és a borsot és főzd 64 fokon, 20 percig. Ízlés szerint fűszerezd.
5. Őszibarack darabok mandula esszenciába áztatva, fehér virág levessel
Hozzávalók:
A leveshez:
- 400 ml forrásvíz
-
- 1 vanília rúd
- 6 fekete borsszem
- 12 mentalevél
-
-
- 90 ml muskotály bor
- További 6 mentalevél a tálaláshoz
Az áztatott barackhoz:
- 2 érett, de kemény barack
- 450 ml víz
- 2 csepp mandula esszencia
-
-
A friss mandulához:
- 12 friss mandula a héjában
Elkészítése:
A leves: Melegítsd fel a vizet, a vaníliát és a tört borsot. Forrald fel, vedd le a tűzről és adj hozzá 8 mentalevelet, és hagyd úgy 15 percig. Ezután vedd ki a leveleket és lefedve hagyd kihűlni. Amikor elérte a 40 fokot, add hozzá a cukrot és a pektint, majd melegítsd fel, amíg el nem éri a 70 fokot. Vedd le a tűzről, add hozzá a maradék mentalevelet, a fehérbort, a barack pürét. Tedd hideg vízbe, hogy kihűljön. Mindig tartsd lefedve és nagyon hidegen.
Az áztatott barackhoz: Tedd a vízbe a cukrot, a mandula esszenciát és a C vitamint és tedd bele a Gastrovac-ba. Keverd el jól, amíg sima nem lesz.
Egy kés hegyével és finoman vagdald be a barackot. Ezután vágd félbe. Vedd ki a magot a közepéből. Óvatosan hámozd meg a barackokat (ekkor hasznos lehet, ha például nektarint használsz). Vágd a feleket további két-három részre, a barack méretétől függően. Tedd a szeleteket a mandula esszenciás vízbe. Alkalmazd a maximális vákuumot. Olyan sokáig áztasd, míg a barack áttetsző nem lesz. Folytasd az áztatást, miközben 4-5 percenként kinyitod és lezárod a levegő szelepet. Ezek az impulzusok teszik lehetővé, hogy a barack kiadja magából a levét és felvegye a mandula kissé kesernyés ízét.
A friss mandula:Óvatosan hámozd meg a mandulákat. Távolítsd el a finom bőrét és tedd két nedvszívó papír vagy szövet közé.
Tálalás: Vágd fel egy julienne hámozóval a mentaleveleket, melyeket még nem használtál, és tedd őket is a főzetbe.
Szűrd le a barackok levét egy leveses tálba és szervírozz 2 szelet barackot és négy friss mandulát. Ahhoz hogy befejezd az ételt, öntsd össze a bort, a borsot, a barackot, a mentát és a vanília belsőt, a tetejére pedig a julienne-el felvágott mentákat tedd. Legjobb hidegen tálalva.
6. Gazpacho vízben áztatott uborka, fagyos kecskesajt cseppek és menta levelek
Hozzávalók:
(8 személyre)
A gazpacho-hoz:
-
-
-
-
-
-
-
Az uborkához:
-
-
A sajthoz:
-
- Erjesztett kecskesajt
A mentához:
- 40 mentalevél
Elkészítése:
A gazpacho-hoz: Hámozd meg a hagymát, a fokhagymát és az uborkát. Távolítsd el a paprika és a paradicsom kocsányát. Az összes zöldséget aprítsd fel közepes méretűre és tedd őket egy fazék sós vízbe. Hagyd a mixet 4-5 óráig ázni.
Tégy bele mindent egy mixerbe. Szűrd át ezt a folyós pürét egy nagyon finom papíron vagy szöveten keresztül. Hagyd a folyadékot leszűrődni a saját súlya alatt, anélkül, hogy rásegítenél.
Az uborkához: Vágd fel az uborkát
Helyezd el az uborkát egy tálban és szórd meg sóval. Hagyd így 10 percig, majd öblítsd le őket vízzel és hagyd őket megszáradni.
Tedd az uborkát a Gastrovacba az elkészült gazpacho-val együtt. Szobahőmérsékleten kezd el áztatni, miközben felváltva, nyisd ki és zárd el a levegő szelepet.
A sajthoz: Tedd a sajtot egy meleg tasakba és hagyd, hogy cseppecskék folyjanak ki, egy tálba, melyben folyékony nitrogén van. Ezáltal meg fognak fagyni és könnycsepp formájúak lesznek. Tartsd a cseppeket -20 fokon a fagyasztóban.
A mentához: Vágd fel a mentaleveleket vékony csíkokra, és mosd meg őket hideg vízben egy étel tisztító segítségével.
Tálalás:
A gazpacho szószt helyezd el fagyálló tányérokon. Tégy mindegyikre uborka darabot és a tányér szélére tégy sajt könnycseppeket. Díszítsd mentalevéllel az uborkát és a sajtot, majd befejezésként egy kis hideg gazpachot csorgass az uborkára, amíg azt majdnem teljesen el nem fedi.
7. Garnélarák, garnélarák, garnélarák!
Hozzávalók:
- 5 élő király garnélarák
-
-
- Vadouvan (speciális indiai fűszerkeverék)
- Folyékony nitrogén
- Király garnélarák hab
Elkészítése:
Verd fel a metilcellulózt a levessel kb. 5 percig egy kézi habverő segítségével. Hagyd egy napig pihenni a hűtőben. A következő napra a folyadéknak tisztának kell lennie.
Áztasd a rákokat a levesben szobahőmérsékleten, 45 percig a Gastrovac-ban. Ezután süsd alacsony lángon, és ne hagyd hogy a hőmérséklet 60 fok felé emelkedjen. Tégy 2 király garnélarákot a Thermomix-be a folyékony nitrogénnel néhány percig, amíg por állagú nem lesz.
Tedd az áztatott rákokat egy tányérra a habbal és a porral.
8.Porcini gombaszósz
Hozzávalók:
-
-
Elkészítése:
Fagyaszd le a vad gombát a vízzel, majd tedd őket a Gastrovac-ba 75 fokra, két órára. Ezután szűrd le és hűtsd ki. A megmarad folyadékhoz adj sót, ízlés szerint. A vákuum, amit a Gastrovac csinál, garantálja, hogy a végtermék nagyszerű minőségű lesz, oxidáció és íz-vesztés nélkül.
9. Ibériai sertéshús
Hozzávalók:
-
-
-
Elkészítése:
Ugyanazzal a technikával készítsük el a levest, mint a gombáknál, de víz helyett marhahúslevest használjunk, gomba helyett pedig görögszénát. Forraljuk a sertéshúst a Roner-ben 68 fokon, 24 órán keresztül, és keverjük össze a metilcellulózzal. Áztassuk a sertés fejét a Gastrovac-ban 45 fokon, egy órán keresztül, majd 60 fokon, további 15 percig. Díszítsük kajszibarackkal és burgonyapürével, görögszénával és mandula habbal.
10. Citrusok Gastrovac-ban kristályosítva
Hozzávalók:
-
-
- 1 vaníliarúd
Elkészítése:
Tisztítsuk meg a citrusokat vízben. Egy citromfacsaró segítségével facsarjuk ki a gyümölcsöket. Ahhoz, hogy kihalványítsuk a gyümölcsöket, helyezzünk egy hideg vízzel teli fazékba őket, majd vegyük le a tűzről, amikor elkezd felforrni. Szűrjük le a vizet, és szedjük ki a gyümölcsöket. Készítsünk szirupot a gyümölcsök levéből, a vaníliarúdból és a cukorból.
Helyezzük a szirupot és a gyümölcshéjakat a Gastrovac-ba. Főzzük 6 órán keresztül, 55 fokon. Hagyjuk kihűlni. A kristályosodott citrusok levét használjuk fűszerként.
A bejegyzés trackback címe:
https://gasztronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr33720873
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.