Mádi borvacsora
A Mádi borvacsora menüje
Fogadó falatkák
Libamájhab kalács pirítóson kékoportó glásszal
Furmint 2008.
Harcsafilé kétféleképpen;
Rozmaringon füstölve bors-mustár salátán, verjusben posírozva madársalátával és körte csatnival
****
Furmint 2007.
Császárhússal sült kecskesajt grillezett paprikával és szőlőmagolajban konfitált paradicsommal
****
Mádi édes fordítás
Mádi fordításban posírozott kacsamáj
dupla kacsa erőlevesben, birsalmametélttel
****
Sárgamuskotály 2008.
Zsályás vajban sült szűzpecsenye gyömbéres tökpürével, sütőtök vagdalékkal és édesburgonyával
****
Aszú 2006.6 puttonyos
dió tortácska bazsalikomos túróhabbal, Aszús sárgabarackosdippel
Önkritika gyakorlás;
A rozmaringon füstölt harcsa jobban harmonizált a borral, mint a verjusben hideg sütésel készített, a körte egységes egészet varázsolt a bor és az étel között.
A kecskesajt és a "lecsó" íz kissé uralkodott a bor felett, de mégis hordozta annak jegyeit, a sárga paprikajuice viszont kifinomította az ízeket
A leves került a harmadik helyre rendhagyó módon, de megérte, mert talán ez a fogás jött össze leginkább a hozzá rendelt fordítással
A tök töménységét az édesburgonya sikeresen tompította, így nem vitte el a sárgamuskotályt, a hús éppen időben készült el nagyon alacsony hőmérsékleten, ezért rendkívül omlós lett és egyenletesen rózsaszínre húzódott ki. A zsályás könnyű jus tette teljessé az ételt, a várt harmóniát leginkább a muskotály jusben való megjelenítése hozta.
A csattanó nagyon megosztotta a véleményeket, hiszen extrém húzás volt az Aszút összehozni a bazsalikommal. Csak egy esetben ért össze az étel a borral, ha a tányéron lévő mindhárom íz a szájban volt a rákóstolás előtt. Sokaknak csalódás, bevállalósaknak összeért a végén a visszakóstolásnál. A tálalás előtt módosítottam a meleg barackdip-et hidegre a szebb megjelenítés miatt. Ez sajnos nagy merénylet lett az ízek ellen!
A kritikákat meghallgatva tovább tanuljuk az étel-bor harmonikus egységgé kovácsolását és legközelebb még nagyobb összhangra törekszünk, hiszen ismétlés a tudás atyja.
Csidei Tamás mesterszakács