ST.ANDREA BORVACSORA
St. Andrea pincészet
Fanyar erdei gyümölcsök fűszeres salátákon, hecsedli öntettel
Bazsalikomos vajban sült békacombok petrezselyem mártással és majoránnaolajos fekete metélttel
Zöldségrőzsével posírozott kacsamáj Örökké esszenciában
„Bika vérében” pácolt borókás bélszinjava egészben sütve áldott demi glace-szel, vargányás burgonya felfújttal
Az ízek randevúja
KRITIKA A www.hejszakacsok.hu SZAKMAI HONLAPON:
Brillat Chef: Józanul borozunk
Borvacsora a debreceni Hotel Lycium Átrium Étermében. 2007. 10. 26. St. Andrea pincészet. Szakácsosan, hátulról megközelítve, avagy úgy, ahogyan ti gurmanok nem látjátok! Konyhából az asztalra... Borra derű!
Mindezen bevezető csak azért íródott - amellett, hogy hátha felébred a harag, s csak azért is beengedtek! - hogy befogjam mindazok száját, kik nem értik, miért ismét a „Lycium” gasztrotúrám célpontja.
Fülest kaptam (nem pofont, hanem információt), borvacsorára készülnek! Kullancsként tapadtam a Chefekre: Engedjetek be!!!
Nem hivatkoztak a sok rendezvényre, konyha mérete is megfelelő, a főnök is szívesen lát (lehet, hogy jó az, ha Ön, kedves most olvasó többször elolvassa a nevet: „Lycium”, s Káposztás Gergely ezt remek üzleti érzékkel kihasználja?), de még a szemem színével sincs baj!
-Gyere bátran, szívesen látunk...
Csőre töltött fényképezőgéppel, 6 órára érkeztem. Kezembe nyomták a menülapot. Kissé olyan olvasva, mintha Grimm egyik meséjét betűzném, a bor keresztelői bizonyára sokáig kóstolgatták a névre várót, miután rámondták az Áment.
„Napbor”. „Örökké”. „Áldás”. „Merengő”.
Mindezen felsorolás talán a kóstolás idején bejárt lelkiállapotuk szavakba öntött formái!
S hogy a Chef-ek se maradjanak kevésbé Benedek Elekesek, ők is belehúztak!
Ételsor szereplőit gyermeki léleknek is tetsző világba csöppentették, mi szerint: „...mesél az erdő...”, „Történet a tóparti fűszerkertből...”, „...tanyaudvar emlékei...”, „...a legelő áldozata...”, „...ébredés...”.
Tették ezt azzal a szándékkal, hogy finomra hangolják azokat, kik borral összerágják az álmodott ételt, közben pohárba szaglásznak, ínyükre „eresztik” az ételhez pároztatott szalma (fehér), kalász (sárga), őszi tölgylevél (rozé), vagy kommunista pártkönyv (ezt nem kell magyarázni) színű szőlővért.
Nézzük hát sorjában a borokat-ételeket!
Mindig hálás a vendég, ha várakoztatása alatt piciny darabkákat dugdoshat szájába, hisz egy étterem látványa, étlap olvasása, az illatok, de még a pincér személye is pavlovi reflexként habosítja gyomorsavát. S erre gyógyszer a hungarikum, pláne ha tepertőt is gyúrtak belé!
St. Andrea Rose 2006
a bor, mihez hideg előételként ezt szolgálták fel
„…mesél az erdő…”
Fanyar erdei gyümölcsök fűszeres salátákon, hecsedli öntettel
Saláták: madárbegy és rukkola.
Öntet: Vacsora előtti napon a gyümölcsök levét, hecsedli
![]() Fanyar erdei gyümölcsök fűszeres salátákon, hecsedli öntettel |
Napbor 2006
„Történet a tóparti fűszerkertből…”
Bazsalikomos vajban sült békacombok petrezselyemmártással és majoránnaolajos fekete metélttel
![]() |
![]() |
Mártás: Rengeteg sok petrezselyemlevelet forrásban lévő szódabikarbónás vízbe dobunk, 1-2 percig forraljuk, majd azonnal jéggel teli vízbe kiszedjük. Ha nem így tennénk, a petrezselyem bebarnulna! Ha kihűlt, kevés blanschirozó levével kutteroljuk, míg sima, zöld pürévé nem törik. És jön a lényeg, bele a Napbort! (Micsoda név egy bornak?!) Felforralva keményítővel mártásosra kötjük.
![]() |
Tálalás: Sokkezes étel! Egy mártást köröz tányér közepét tisztán kihagyva, oda egy másik kiborítja a feketegyűrűre tekert tésztát, amire egy harmadik nekitámaszt három darab béka stuccot. Legmagasabb pontjára sült bazsalikomlevél kerül! Törlés! Viheted!
Kóstolás: Ha ránézel olyan, mint Tarantinó! Csúnya! Haragos zöld, szurok fekete, rózsaszín hús, ráadásul tudod, hogy olyan nyelven beszélt, amit se a
![]() |
Persze a pincérek visszarángatnak szép valóságba, s bűbájos mosollyal keresztelik át „Ogre” pörköltre, a többnapi szellemi és fizikai fáradsággal elkészített második fogást, de sebaj, csak gyorsan vigyék, ki ne hűljön!
![]() Bazsalikomos vajban sült békacombok petrezselyemmártással és majoránnaolajos fekete metélttel |
Örökké 2006
„…a tanyaudvar emlékei…”
Zöldségrőzsével posírozott kacsamáj Örökké esszenciában
Vannak ételek, mikről már megpillantásukkor tudjuk, belénk teremtődtek! S hogy
![]() |
Meleg előételként kínálták, a látszatra nem túl bonyolult, nemesen egyszerű „levesfélét”.
Zöldségeket - cukkínit, sárgarépát, karalábét - géppel egy millisre felszeletelték, majd késsel a képen látható hosszúságú szalmákra felaprították. Forró vízbe mártott pórészalaggal körbetekerve a májjal együtt került a sütőbe, 5 percig fog gőzölögni.
Hanem a máj!
Méltán magasztalt és divatos lassú, alacsony hőmérsékleten főzéssel készült. Mikor
![]() |
Szeletelték, tányér közepére ültették, rőzsezöldséget nekitámasztották, majd sütőben gőzölték 5 percig. Ezek után „Örökké” és tyúkerő leves felforralt elegyével felöntötték, pincérek pedig sietve kiszórták a vendégek elé...
Hétköznapi történet, nemde? Az lenne számomra is, ha kimaradtam volna a
![]() |
![]() |
-Bazd meg, ez kibaszott finom! - sóhajt melletted Attila nevezetű, régi pincérbarátom, megengedett kettőnk között az alpári stílus, őszinte, és intim! Velem együtt eszik, fátyolos tekintettel rápillantok, és csak helyeselni tudok. -Tényleg kibaszott finom!- válaszolom neki.
Újabb falatka máj pukkadozva mállik ínyemen szét, pár szál zöldség hozzá, ami üdén friss, talán parányit karcosabb, keményebb a megszokottól, de kell, hogy kontraszt legyen. S hozzá az „Örökké esszenciának” nevezett lé dózis!
Ilyet én még sohasem ettem!
Íme a posírozott máj receptje: Készítek egy vízfürdőt; 2l víz, 13 dkg pácsó, 5 dkg barna cukor, 3 db szegfűszeg, 6 db babérlevél. Ebben a felfőzött, majd lehűtött páclében, áztatom a kierezett libamájat 3 napig! A lecsepegtetett libamájat, pástétom fűszerrel beízesítem, belerakom vákuum zacskóba, öntök bele konyakot, vagy fehér bort ("Örökké"),és 45 fokon 3 órát posírozom. Lehűtés vagy terrin formába töltve lenyomatjuk, (2 napig hűtöm majd adható), vagy mint most, a rendezvényen szeleteljük.
Tegyék boldoggá magukat, és készítsék el! „Örökké” sem árt, ha van hozzá!
![]() Zöldségrőzsével posírozott kacsamáj Örökké esszenciában |
Áldás 2005
„…a legelő áldozata…”
„Bika vérében” pácolt borókás bélszín java egészben sütve áldott demi glace-szel, vargányás burgonya felfújttal
Olyan a kacsamáj után mást kóstolni, mintha magadévá tennéd Kapolcs Zsókát, és utána jönnének a többi nők... Minek?!
![]() |
Így hát felocsúdva fenntartások nélkül fordultam a főfogáshoz.
Sokan hiszik a környezetemben, ők jól tudnak bélszínt sütni. Aztán beszélgetve velük rájövök, nem olyan egyszerű mesterség egy darab húst ehetővé tenni úgy, hogy az ne csak egy elrágcsált proteindarabka legyen, hanem okozzon szerveidnek élményt, szemnek tetsszen, szájnak ízlődjön, gyomrot kímélje.
Mindenek előtt a minőség! Húst csak olyat vásárolj, amiről tudod, Neked hozták! Gyerekkarnyira nézz gyanakodva, abból egy ragadozó kiérzi nem érett még meg igaz férfiak táplálására. Nos azokon a bélszín törzseken, mik a képen láthatók
![]() |
Tálalás előtt egy órával lecsepegtetjük, sózzuk, majd a pácból kiszűrt zöldségekkel megágyazva neki 160 fokon - 25 percig sütjük. Ezek után lefedés nélkül (be ne izzadjon!) 20 percig pihentetjük. Így lesz rosé...
![]() |
Köretként, ami a hús szoklija kockára vágott vargányás burgonyafelfújtat adtak. Ez a szokásos, áttört burgonya, tojássárgája, pirított vargánya, tojáshabbal lazítjuk, majd kikent, kiszórt tepsiben 180 fokon, 30 percig sütjük.
Nem valószínű, hogy valaki egy kanálka vajat valaha is a szájába vett volna, de olyan lehet az állaga, mint amilyen annak a jól sütött, kellő ideig pihentetett bélszín szeletnek, amit befaltam. Éttermi kés beretvaként vágta, szaftos, illatos, férfias étel, csak hát előtte már volt ugye a máj...
![]() „Bika vérében” pácolt borókás bélszinjava egészben sütve áldott demi glace-szel, vargányás burgonya felfújttal |
Merengő 2005
„…ébredés…”
![]() Az ízek randevúja |
Befejezés saját pácolású sajtokkal
![]() |
-Írd meg! - válaszolták.
Jól, vagy rosszul de megtettem!