2008. már 06.

Pehely, libamáj és habos csodák

írta: Gasztronauta
Pehely, libamáj és habos csodák


Epres rózsa-fuvallat, az El Bulli étterem fogása (Roses, Spanyolország). A Costa Brava csillogó öble feletti hegyek legjobb kilátást nyújtó pontján lévő El Bulli, mely Barcelonától csupán pár órára található, nem pusztán vacsorát nyújt, hanem sokkal inkább gasztronómiai színházat. Nem túl nagy a valószínűsége annak, hogy ott együnk. Az évi hat hónapi nyitva tartás alatt 1 millió foglalás érkezik a 8000 helyre.


El Bulli



Forrás: Olivia Hill-Douglas Fordította: Farkas Anikó
A Costa Brava csillogó öble feletti hegyek legjobb kilátást nyújtó pontján lévő El Bulli, mely Barcelonától csupán pár órára található, nem pusztán vacsorát nyújt, hanem sokkal inkább gasztronómiai színházat.

Nem túl nagy a valószínűsége annak, hogy ott együnk. Az évi hat hónapi nyitva tartás alatt 1 millió foglalás érkezik a 8000 helyre.

Szerencsénk volt. „Két főre szeretnénk egy asztalt, bármelyik estére 2006-ban, amikor nyitva vannak” – mondtuk, és úgy esett, hogy pont a születésnapom előtti estére kaptunk foglalást.

Érkezésünkkor bemutatnak a séfnek, Ferran Adria-nak. „Nem ő az a gazfickó, aki kitalálta a gasztro-habot?” kérdezi valaki. Bizony ő. De micsoda habot!


Rózsaszín eperhab levegő


Mézes hab friss ehető virágokkal pöttyözve, amely három kerek szelet libamájat rejt. Sajt „birkagyapjúban” – pókháló édes és sós tündérpehelyből.

A hártyákra is nagy hangsúlyt helyeznek. Oliva hártyák, töltve valamivel, amit csak úgy tudunk leírni, hogy az oliva lényege, esszenciája. „Egy harapásra tessék enni”, ajánlja a pincér. Az ilyen tanácsokat szeretem.
Az „El mar” legalább egy tucat féle tengeri moszatból készült spirál; a „sopa de tomate con jamon virtual” (paradicsomleves virtuális sonkával) nem más, mint tiszta paradicsomleves zselésített Serrano sonka-esszencia csíkokkal.




A fogások folyamatosan érkeztek, mind a 28. Az egyetlen pont, ahol elakadtam, az a három alig buggyantott bárányvelő bárányhúslevesben, de a férjem boldogan ette meg mind a hatot.
Úgy lebegtünk ki az El Bulliból, hogy tudtuk, soha többé nem eszünk ilyen jót.

Szólj hozzá

kritika molekuláris