MERENGŐ
Néha elgondolkodom, miért oly nehéz ennem egy jót, hiszen számtalan mesteri címet birtokló chef által vezetett konyha található kishazánkban is. Talán nálunk a cím nem kötelez? Franciaország mesterszakácsainak kódexében szerepel néhány érdekes mondat arról, hogy miként tekintsünk vendégünkre: Barátként, pontosabban leendő barátunkként függetlenül annak rangjától, vagy társadalmi helyzetétől.
Nem is beszélve a szakmai alázatról, amit nem szabad félreértelmezni; szakmánkkal szemben kellene kellő alázattal viseltetnünk, mert már rég nem vagyunk a szakma nagy öregjei által kitaposott ösvényen, sőt annak még csak a közelében sem.
Kétségbeesve próbálom utazásaim során megtapasztalni az eldugott helyeken megőrzött hagyományokat, de rá kell jönnöm, ahogy a magyarságtudatot, úgy a gasztronómiánkat is csak jelenlegi határainkon túl őrzik, azzal a hű szeretettel, ami nem hagy minket elveszni sehol a világon, Mátyás király korától, napjainkig, csakis egyedül itthon, Magyarországon
A magyar gasztronómia elkorcsosult útvesztőjében keressük helyünket nap, mint nap, elfuseráltan próbáljuk utánozni különböző nemzetek konyháinak remekeit saját ízlésünkre finomítva, sőt még ezek édes elegyét is az asztalra erőltetjük mások fakanalával ékeskedve.
Ez a helyes út a tradicionális magyar konyhaművészet megújításához?
Nemhogy régi jó ételeinket formálnánk mai magyar gyomornak megfelelőbbé, egészségesebbé, emészthetőbbé, kevésbé károssá szervezetünk számára, mert nem igaz a hír, hogy a betegségeink az ételeinknek köszönhető, hanem magunknak, a táplálkozási szokásainknak és az étkezési kultúránk hiányának.
Ételben az orvosság, tarja a mondás, de fontos hogy örömet is leljünk az étkezésben, mert az boldogsághormont termel, a boldogság egészséghez vezet, az egészség meg a hosszú élet titka, tehát a jó ételek ezek szerint meghosszabbíthatják életünket?
Hát ezért nem tudom magamba fojtani a vendéglői tapasztalataimat, és hiszem, hogy építő jellegű kritikáimat nem veszik rossz néven az érintettek, mert csak segítő szándék vezérel, kizárólag a nemrég még oly híres gasztronómiánk érdekében.
Isten engem úgy segéljen!
GASZTRONAUTA jegyzete
A bejegyzés trackback címe:
https://gasztronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr69346618
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
cocinero36 2008.02.20. 11:53:37
Gratulálok az oldalhoz! Végre egy igényes honlap a magyar gasztrokultúra szegényes palettáján!
cocinero36 2008.02.20. 11:53:43
Gratulálok az oldalhoz! Végre egy igényes honlap a magyar gasztrokultúra szegényes palettáján!
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.02.20. 19:09:04
Felismerem a kezdeti "formai nehézségeket", amelyekkel nekem is meg kellett küzdenem. A képek, a sorvégek észbontó rakoncátlanok. Sokszori próbálkozásra sikerül rendet teremteni, hogy másnap egy kattintással mindent elrontsak... Nem éppen emberbarát az a blog.hu. De ha ír az ember nekik, akkor nagyon hamar és szívesen válaszolnak.
Gasztronauta · http://gasztronautakft.hu 2008.02.20. 19:15:50
Tisztelt Hobbiszakács!
Nem egyszerű dolog a blog, többször eltüntettem mindent, aztán kezdtem újra, de nem adom fel! Ha tudsz tanácsot adni, szívesen veszem privát mail-ben. Remélem a tartalom kárpótolni fog mindenért!
Nem egyszerű dolog a blog, többször eltüntettem mindent, aztán kezdtem újra, de nem adom fel! Ha tudsz tanácsot adni, szívesen veszem privát mail-ben. Remélem a tartalom kárpótolni fog mindenért!
gasztronauta · http://gasztronauta.blogter.hu/ 2008.11.21. 13:35:39
Bocsesz, de ez a név már régóta foglalt... :(
Gasztronauta · http://gasztronautakft.hu 2008.11.21. 17:15:34
Szia!
Már 2 éve publikálok ezen a néven! Amikor blogot kezdtem írni a nicknév és a blognév is szabad volt. Később én is rád találtam. tetszik amit csinálsz, de már nem volt mit tenni, a blogom létrejött, nevet nem szeretnék váltani. Van valami javaslatod esetleg?
Már 2 éve publikálok ezen a néven! Amikor blogot kezdtem írni a nicknév és a blognév is szabad volt. Később én is rád találtam. tetszik amit csinálsz, de már nem volt mit tenni, a blogom létrejött, nevet nem szeretnék váltani. Van valami javaslatod esetleg?
gasztronauta · http://gasztronauta.blogter.hu/ 2008.11.22. 15:35:05
"Már 2 éve publikálok ezen a néven! Amikor blogot kezdtem írni a nicknév és a blognév is szabad volt." Az lehet, de nem voltál körültekintő: ha akkoriban beírod a gasztronautát a Google-ba, kidob engem, mert már egy éve használtam ezt a nevet - nemcsak az elektronikus, hanem a nyomtatott sajtóban is. Szerencsére elég jókat írsz, így ha valaki összefüggésbe hoz veled, nincs mit szégyellnem... De nem igazán tetszik, hogy más is használja a nevemett.
Amúgy az avataromon 2-ten vannak, mit szólnál egy társblogszerzéshez??? És közben kitaláljuk a megoldást.
Amúgy az avataromon 2-ten vannak, mit szólnál egy társblogszerzéshez??? És közben kitaláljuk a megoldást.
Gasztronauta · http://gasztronautakft.hu 2008.11.22. 18:33:23
Rendben, nyitott vagyok az ésszerű kompromisszumokra! Igazad van abban, hogy körülnézhettem volna a gasztronauták terén, de én sem a bloggal kezdtem. A www.hejszakacsok.hu weboldalon kezdtem el úgy 3 éve ezen az általam kigondolt álnéven publikálni, mert bíráltam a Magyar Gasztronómia téveszméit, a szervezeteket és a magamfajta szakácsokat a " szakma prostituáltjai" címmel. Mostanában kevesebbet írok, mert szakácskönyv készítésében veszek részt, meg hát dolgozni is kell időnként. Aztán létrehoztam a Sous Vide témával foglalkozó másik blogomat culinartist.blog.hu címen. Nagyon tetszettek a gombás cikkeid, valamint a medvehagymás is.
Polimer 2008.11.26. 18:23:50
Nem akarok beleszólni,de a vendéglátás nevü magazinban is publikál egy Gasztronauta. Talán az egyikötök pont az?!
CS.T. · http://gasztronautakft.hu 2008.11.26. 18:27:30
Szerintem nem, de mindenesetre nick-et váltottam! :-)
Kisjuci 2008.12.27. 19:36:59
Szia Tamás!
Kérlek ne haragudj, hogy itt kereslek meg, de az egyik ismerősöm kért meg, hogy próbáljam megszerezni a mobilszámod, állásügyben szeretne Veled beszélni.
Az e-mailcímem diorissimo@freemail.hu
Légy szíves add meg a számod, ha érdekel az állás.
A többit majd megbeszélitek személyesen, részleteket nem tudok, de szakmádba vágó, szerintem:)
Köszönöm szépen!
Üdv:
Kovács Judit
Kérlek ne haragudj, hogy itt kereslek meg, de az egyik ismerősöm kért meg, hogy próbáljam megszerezni a mobilszámod, állásügyben szeretne Veled beszélni.
Az e-mailcímem diorissimo@freemail.hu
Légy szíves add meg a számod, ha érdekel az állás.
A többit majd megbeszélitek személyesen, részleteket nem tudok, de szakmádba vágó, szerintem:)
Köszönöm szépen!
Üdv:
Kovács Judit