Robin Hood utolsó vacsorája
Szomorúan értesültem, hogy elhagyod városunkat, és régiónkat, visszaköltözöl Győrbe. Hál Istennek, az Internet korában, nincsenek távolságok, kapcsolatunk - remélem - nem szakad meg, továbbra is küldesz cikkeket majd a hejszakácsoknak. De a személyes kapcsolat, a beszélgetéseink úgy, hogy közben szemedbe nézhetek, és nyelhetem a rámfújt cigarettafüstöt - hiányozni fog!
Hallottam pletykákat, de Tőled szeretném, elsőkézből hallani a hiteles magyarázatot:
Kiss Gyula riportja Csidei Tamással a Hotel Lycium leköszönő séfjével.
-1994-ben anyagi okok miatt mentem el. Megszületett első fiam és itt nem tudtam eltartani a családomat albérletben, így kerültem Sopronba, majd Ausztriába, aztán Győrbe. A szívem hozott vissza 2 éve, most pedig az eszem visz el ismét, de nagyon-nagyon sajnálom itt hagyni a várost, hiszen túl sok érzelmi szál köt ide.
Most sajnos sem szakmailag, sem anyagilag nem tudom kielégíteni az igényeimet, ezért váltok. Egykori mesterem és a mai napig is mentorom, Edvi séf mondta egyszer, hogy: ”Te gyerek, csak akkor tudod élni az álmaidat, amikor majd saját „kocsmád” lesz, addig kompromisszumokat kell kötni.” Nos, most közel állok ehhez a lehetőséghez.
-Én nem vagyok könnyű ember, mert ha elhatározok egy szakmai irányvonalat, ami szerintem a helyes út, akkor arról nem lehet eltéríteni. Mégis sokan próbáltak akadályokat gördíteni elém, sőt azt hiszem, hogy egyedül a cégigazgatónk hitt töretlenül az elképzeléseinkbe és a megcélzott szakmai irányvonalban. Ő egy nyitott, sokat látott ember, aki pontosan tudja, mit akar, ezért talált ránk annak idején.
-Barátokat. Batátokra leltem Szabó Zoliban, a fiukban, akik a kezünk alatt nőttek fel és lettek igazán jó szakemberek. Lehetőséget, hogy kamatoztassam sokrétű tapasztalataimat, valamint nagy kihívást, ami megmutatta, mire vagyok képes egy ekkora, monumentális méreteket öltő létesítményben, mint a Konferenciaközpont, és a kezdetekkor még színvonalas szakmai munkára való lehetőséget is adott. Nem bántam meg, hogy visszajöttem, de most már nincs több dolgom itt, a langyos vízből pedig mindig gyorsan kilépek.
Két évet húztál le a hotelban. Bár nem mindenki ölel meg barátilag, de vitathatatlan, a Hajdú-Bihar megyei gasztronómiába beégetted magad! Amikor először találkoztunk, azt hittem, a Lycium Chefje Mile József, és Te meg Szabó Zoli "csak" a helyettesei vagytok, aztán nagyon hamar rájöttem, mekkorát tévedtem! Ahogy egyre jobban megismertelek benneteket, úgy ébredtem rá, a kezdeti "szereptévesztésem" mennyire sértő is rátok nézve! Hisz Ti valami egészen újat, szokatlant, pezsgést hoztatok a régió gasztronómiai életébe... Megnyerted a Gál Sándor emlékversenyt is, tekintélyed lett a szakmai elit körében... Te hogyan vélekedsz erről?
![]() |
Az aszpikversenyek az egyetlen kiugrási lehetőség volt hosszú ideig a Magyar gasztronómiában, ami soha nem okozott örömet, de még mindig jó a reklámértéke, ezért ezt a feladatot is meg kellett oldani. A szakácsverseny számomra viszont az, hogy egyforma feltételek mellett, egyforma meglepetéskosárból, ugyanannyi idő alatt ki mit képes elkészíteni. Ez az igazi megmérettetés, a többi csak cirkuszi mutatvány, viszont jó alap a kreatív konyhaművészet felé vezető úton, de ez csakis az egyik lépcsőfok! Amíg a melegkonyhai trendek teljesen átalakultak, addig a hidegkonyhai versenyeken még mindig ugyanazok a 20 éves elemek köszönnek vissza, így ez a fajta erőpróba már leáldozóban van, azt hiszem.
-Őszintén úgy gondolom, hogy remek kapcsolatokat ápolok a környékbeli séfekkel, azt hiszem egy idő után elfogadtak. Én egy nagyon nyitott, közvetlen, könnyen barátkozó ember vagyok, ami persze kiszolgáltatottá tesz, de hamar átlátok a szitán, és megválogatom, hogy hosszútávon ki maradhat a bizalmasom. Nagyon megkedveltem a kis konyhai csapatomat, akikkel azt hiszem mostanra tudtunk kialakítani egy ütőképes brigádot. Őket nagyon sajnálom itt hagyni, de részemről kész vagyok tartani a szakmai kapcsolatot. Az utódomnak ezért ebből a szempontból nem lesz nehéz dolga, csak el kell fogadtatnia magát a srácokkal, ami az Ő esetükben csakis példamutatással és megfelelő szakmai felkészültséggel lehetséges, hiszen óriási igényt mutatnak a folyamatos fejlődésre, tulajdonképpen ezzel tudtam magam mellett tartani Őket.
Szakmailag, emberileg volt-e hatással valaki rád Debrecenben?
Szabó Zoltán és Csidei Tamás "konzultálnak" egy borvacsora után... |
-Azt, hogy a Debreceni és a környékbeli kollégák megismertek, befogadtak, és talán néhányan megszerettek, és hogy sok állásajánlatot kaptam a régióban is.
Büszke vagyok arra is, hogy nagy rendezvényeken is gyakran jöttek szakmailag –valóban- hozzáértő emberektől dicsérő szavak, amik persze a háttérben maradtak, nem úgy, mint az apróbb hibák!
-Néha elgondolkodtam azon, hogy valóban jó úton járok-e, ez elbizonytalanított és sebezhetővé váltam, amit aztán ki is használtak néhányan.
-Nem tudom, nekem pótcselekvés, mert nem tudtam szakmailag megvalósítani elképzeléseimet, ezért csak írtam a vágyaimról, hátha egyszer valóra válnak.
Egyébként számomra hasznos volt, mert nem fordultam magamba, helyette próbáltam lépést tartani a világgal, majd erről igyekeztem számot adni a honlapodon, több-kevesebb sikerrel. Az, hogy felvállaltam magam, szintén kiszolgáltatottá tett, de csak nyílt lapokkal tudok játszani, nem csak a szebbik felemet mutogatva, hanem az árnyoldalakat is.
Cikkeimben nem csak a trendeket próbáltam felsorakoztatni, hanem sokat foglalkoztam a Magyar gasztronómiával és annak megújításával is, ha már egyszer hazafi érzelmekkel túlfűtött vagyok. Ez akkor erősödött fel bennem, amikor Ausztriában dolgozva lekezeltek, csupán a nemzetiségem miatt. Ezekért a törekvéseimért Balázs-mester díjra terjesztettek fel, majd kaptam az alapítványtól egy meghívót az asztaltársaságukba, ami nagyon megtisztelő volt számomra.
-Nem szeretem a kompromisszumokat, és amikor nem javasoltad egy-egy cikk megjelenését, mert nem az igazi arcom adtam, akkor kezdtem el írni egy saját internetes naplót, ahol nincs cenzúra és megmutathatom a másik énemet is. Ezen kívül én nagyobb rendet szeretek tartani a saját portámon. A honlapotok számomra nehezen áttekinthető, a régi cikkek mélyen elásva megtalálhatatlan helyen vannak, valamint így könnyebben elérhető egy helyen minden munkám. Nagy jelentősége tehát nincs, ez a saját kis internetes naplóm, amit megosztok másokkal is.
(…mosolyog.)
Mire és hol készülsz ezután?
![]() |
-Szeretném, ha egyszer már elérném, hogy senki másnak ne kelljen megfelelnem, csakis a vendégeimnek és magamnak.
Igazi álmom, egy, - egykor még - Magyar földön álló tengerparti sziklafalba vájt kicsi kis fogadó a tenger morajával, néhány szobával, pici konyhával, friss alapanyagokkal a közvetlen környékről és nap, mint nap csak főzni, főzni, főzni nem csupán a megélhetésért, hanem csak úgy egyszerűen és szeretettel…