GŐZÖLÉS BAMBUSSZAL
A gőzölés, vagyis gőzben főzés legalább ötezer éves múltra tekint vissza. Az így készült ételeknek magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők. Eredménye egy nedvdús étel, ami hasznos a tüdőnek is! A gőzölt fogások íze összetettebb, az alapanyagok frissebbek, ropogósabbak maradnak.
Fotók: illusztrációk. Forrásuk internet.
A bambuszgőzölő hasított bambusznádból készült henger, a fenekén rács, a tetején szorosan fonott bambusz van. Lehet két vagy több, akár négy-öt emeletes is, egyszerre több fogás is főzhető benne. Főzéskor kb. öt pohár vizet öntünk a wokba, felforraljuk, és a bambuszgőzölőt úgy tesszük bele, hogy ne érjen vízhez. Ezután tartsuk állandó forrásban a gőzölgő vizet, és lehetőleg ne emelgessük a fedelet. Hosszabb gőzöléskor érdemes néha forró vízzel pótolni az elpárolgott mennyiséget. A legtöbb ételnek tíz-tizenöt perc bőven elegendő.
A gőzölt fogások íze összetettebb, az alapanyagok frissebbek, ropogósabbak maradnak. Szinte minden elkészíthető így: hús, hal, zöldség, gombócok, ravioli, a tenger gyümölcsei, újramelegítésére is kiváló, hiszen pótolja a nedvességet, omlósabb, porhanyósabb lesz így az étel.. És nem szükséges hozzá olaj, vagyis zsiradék, a tápanyagok és ízek pedig nem áznak ki a főzővízben! Persze itt is van egy kivétel: Tészták (ravioli) gőzölésénél olajjal kenjük be a bambuszrácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Gőzölhetünk húsételeket saláta- vagy spenótlevélen, ezek egészen különlegesek, ahogy a zöldféle átveszik a kiolvadó zsiradék ízét. A bambuszgőzölőt nem szabad mosószerrel mosni, mert a bambusz átveszi az ízét, a vegyszer beleivődik. Csak forró vízzel kell elöblíteni.
![]() |
PERFÜMÁLT MULÁRD KACSAMELL DIÓFELFÚJTTAL
Hozzávalók:
2 mulard kacsamell
1 narancs
1 teáskanál narancsvirágméz
1/2 teáskanál durva tengeri só
2 egész fahéjrúd
1 dl.rosébor
Hozzávalók:
2 mulard kacsamell
1 narancs
1 teáskanál narancsvirágméz
1/2 teáskanál durva tengeri só
2 egész fahéjrúd
1 dl.rosébor
Elkészítés:
A bőrös oldalán pirosra sütjük a kacsamellet, hirtelen lehütjük, majd a narancs lehúzott héjából, levéből, a borból és a virágmézből készült marinádba tesszük egy éjszakára. Másnap leszárítjuk, bedörzsöljük durva tengeri sóval a hús felöli oldalán, fél órát állni hagyjuk. Ezután a marinádot használjuk fel gőzölőlének vízzel hígítva, a fahéjrudat pedig vagy a kacsa alá, vagy a gőzőlőlébe tesszük , annak függvényében, hogy mennyire intenzíven szeretnénk azt perfümálni.
A bőrös oldalán pirosra sütjük a kacsamellet, hirtelen lehütjük, majd a narancs lehúzott héjából, levéből, a borból és a virágmézből készült marinádba tesszük egy éjszakára. Másnap leszárítjuk, bedörzsöljük durva tengeri sóval a hús felöli oldalán, fél órát állni hagyjuk. Ezután a marinádot használjuk fel gőzölőlének vízzel hígítva, a fahéjrudat pedig vagy a kacsa alá, vagy a gőzőlőlébe tesszük , annak függvényében, hogy mennyire intenzíven szeretnénk azt perfümálni.
A diófelfújtat hagyományos módon készítem vízfürdőben, de nem sikerül elég könnyűre, ezért az olvasóktól kérnék egy jó receptet hozzá!
Tudom, hogy ez tipikusan téli recept, de nem is most készítem el!
Tudom, hogy ez tipikusan téli recept, de nem is most készítem el!
A gőzölés során aromatizált lével is érdemes próbálkozni, így perfümálva az ételt, amely kap egy egyhe, diszkrét sokszor nehezen azonosítható kellemes plusz ízt, amit magas illóolajtartalmú járulékos anyagokkal lehet elérni.
Én a kacsamellhez próbálkoztam egész fahéjrúddal és narancshéjjal.
![]() |
Azért kedvelem ezt az eljárást, mert szintén kreativitást igényel, engedhetjük szárnyalni a fantáziánkat.
GŐZÖLT HAL FEKETE BABBAL (kínai recept)
Hozzávalók:
3/4 kg egész hal
1/2 teáskanál só
csipet bors
1 evőkanál sós fekete bab (8-10 percig kiáztatva, szárítva és apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanál finomra vágott friss gyömbér
1 szál újhagyma és néhány a díszítéshez
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehér bor
Elkészítés:
Dörzsöljük be a halat sóval, borssal kívül-belül egyaránt és helyezzük egy hőálló tányérra és szórjuk rá a babból, gyömbérből, fokhagymából, újhagymából készült keveréket, meglocsoljuk olajjal, szójaszósszal, és a fehér borral. A tálat a bambuszgőzölőbe helyezzük és 20-25 percig gőzöljük. Tálalásnál még hozzáadjuk a beforralt szószt.
Hozzávalók:
3/4 kg egész hal
1/2 teáskanál só
csipet bors
1 evőkanál sós fekete bab (8-10 percig kiáztatva, szárítva és apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanál finomra vágott friss gyömbér
1 szál újhagyma és néhány a díszítéshez
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehér bor
Elkészítés:
Dörzsöljük be a halat sóval, borssal kívül-belül egyaránt és helyezzük egy hőálló tányérra és szórjuk rá a babból, gyömbérből, fokhagymából, újhagymából készült keveréket, meglocsoljuk olajjal, szójaszósszal, és a fehér borral. A tálat a bambuszgőzölőbe helyezzük és 20-25 percig gőzöljük. Tálalásnál még hozzáadjuk a beforralt szószt.
![]() |
GŐZÖLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL (kínai recept)
Hozzávalók:
2 csirkemell
2 teáskanál fehér bor
2 teáskanál világos szójaszósz
3/4 teáskanál só
1/2 csésze rizskrém (két evőkanál rizskeményítő 5 evőkanál vízben elkeverve)
2 szál újhagyma
2 szelet friss gyömbér
10 db shiitake gomba
Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet 3 cm-es kockákra vágjuk. A húskockákat a gombával fehér bor, szójaszósz és só keverékében pácoljuk. Majd összekeverjük a rizskrémmel és egy lapos tálra helyezzük. A hagymát felkarikázzuk és a gyömbérrel együtt rászórjuk a massza tetejére. Kis labdákat formálunk belőle és kb. 30 percig gőzöljük.
Hozzávalók:
2 csirkemell
2 teáskanál fehér bor
2 teáskanál világos szójaszósz
3/4 teáskanál só
1/2 csésze rizskrém (két evőkanál rizskeményítő 5 evőkanál vízben elkeverve)
2 szál újhagyma
2 szelet friss gyömbér
10 db shiitake gomba
Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet 3 cm-es kockákra vágjuk. A húskockákat a gombával fehér bor, szójaszósz és só keverékében pácoljuk. Majd összekeverjük a rizskrémmel és egy lapos tálra helyezzük. A hagymát felkarikázzuk és a gyömbérrel együtt rászórjuk a massza tetejére. Kis labdákat formálunk belőle és kb. 30 percig gőzöljük.
![]() |