2008. jún 28.

GŐZÖLÉS BAMBUSSZAL

írta: Gasztronauta
GŐZÖLÉS BAMBUSSZAL

A gőzölés, vagyis gőzben főzés legalább ötezer éves múltra tekint vissza. Az így készült ételeknek magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők. Eredménye egy nedvdús étel, ami hasznos a tüdőnek is! A gőzölt fogások íze összetettebb, az alapanyagok frissebbek, ropogósabbak maradnak.


Fotók: illusztrációk. Forrásuk internet.
A bambuszgőzölő hasított bambusznádból készült henger, a fenekén rács, a tetején szorosan fonott bambusz van. Lehet két vagy több, akár négy-öt emeletes is, egyszerre több fogás is főzhető benne. Főzéskor kb. öt pohár vizet öntünk a wokba, felforraljuk, és a bambuszgőzölőt úgy tesszük bele, hogy ne érjen vízhez. Ezután tartsuk állandó forrásban a gőzölgő vizet, és lehetőleg ne emelgessük a fedelet. Hosszabb gőzöléskor érdemes néha forró vízzel pótolni az elpárolgott mennyiséget. A legtöbb ételnek tíz-tizenöt perc bőven elegendő.
A gőzölt fogások íze összetettebb, az alapanyagok frissebbek, ropogósabbak maradnak. Szinte minden elkészíthető így: hús, hal, zöldség, gombócok, ravioli, a tenger gyümölcsei, újramelegítésére is kiváló, hiszen pótolja a nedvességet, omlósabb, porhanyósabb lesz így az étel.. És nem szükséges hozzá olaj, vagyis zsiradék, a tápanyagok és ízek pedig nem áznak ki a főzővízben! Persze itt is van egy kivétel:  Tészták (ravioli) gőzölésénél olajjal kenjük be a bambuszrácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Gőzölhetünk húsételeket saláta- vagy spenótlevélen, ezek egészen különlegesek, ahogy a zöldféle átveszik a kiolvadó zsiradék ízét. A bambuszgőzölőt nem szabad mosószerrel mosni, mert a bambusz átveszi az ízét, a vegyszer beleivődik. Csak forró vízzel kell elöblíteni.
 
PERFÜMÁLT MULÁRD KACSAMELL DIÓFELFÚJTTAL
Hozzávalók:
2 mulard kacsamell  
 1 narancs
1 teáskanál narancsvirágméz
1/2 teáskanál durva tengeri só
2 egész fahéjrúd
1 dl.rosébor
 
Elkészítés:
A bőrös oldalán pirosra sütjük a kacsamellet, hirtelen lehütjük, majd a narancs lehúzott héjából, levéből, a borból és a virágmézből készült marinádba tesszük egy éjszakára. Másnap leszárítjuk, bedörzsöljük durva tengeri sóval a hús felöli oldalán, fél órát állni hagyjuk. Ezután a marinádot használjuk fel gőzölőlének vízzel hígítva, a fahéjrudat pedig vagy a kacsa alá, vagy a gőzőlőlébe tesszük , annak függvényében, hogy mennyire intenzíven szeretnénk azt perfümálni.
 
A diófelfújtat hagyományos módon készítem vízfürdőben, de nem sikerül elég könnyűre, ezért az olvasóktól kérnék egy  jó receptet hozzá!
Tudom, hogy ez tipikusan téli recept, de nem is most készítem el!
 
A gőzölés során aromatizált lével is érdemes próbálkozni, így perfümálva az ételt, amely kap egy egyhe, diszkrét sokszor nehezen azonosítható kellemes plusz ízt, amit magas illóolajtartalmú járulékos anyagokkal lehet elérni.
Én a kacsamellhez próbálkoztam egész fahéjrúddal és narancshéjjal.
 
Azért kedvelem ezt az eljárást, mert szintén kreativitást igényel, engedhetjük szárnyalni  a fantáziánkat.
 
GŐZÖLT HAL FEKETE BABBAL (kínai recept)
Hozzávalók:
3/4 kg egész hal
1/2 teáskanál só
csipet bors
1 evőkanál sós fekete bab (8-10 percig kiáztatva, szárítva és apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanál finomra vágott friss gyömbér
1 szál újhagyma és néhány a díszítéshez
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehér bor
Elkészítés:
Dörzsöljük be a halat sóval, borssal kívül-belül egyaránt és helyezzük egy hőálló tányérra és szórjuk rá a babból, gyömbérből, fokhagymából, újhagymából készült keveréket, meglocsoljuk olajjal, szójaszósszal, és a fehér borral. A tálat a bambuszgőzölőbe helyezzük és 20-25 percig gőzöljük. Tálalásnál még hozzáadjuk a beforralt szószt.
 
GŐZÖLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL (kínai recept)
Hozzávalók:
2 csirkemell
2 teáskanál fehér bor
2 teáskanál világos szójaszósz
3/4 teáskanál só
1/2 csésze rizskrém (két evőkanál rizskeményítő 5 evőkanál vízben elkeverve)
2 szál újhagyma
2 szelet friss gyömbér
10 db shiitake gomba
Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet 3 cm-es kockákra vágjuk. A húskockákat a gombával fehér bor, szójaszósz és só keverékében pácoljuk. Majd összekeverjük a rizskrémmel és egy lapos tálra helyezzük. A hagymát felkarikázzuk és a gyömbérrel együtt rászórjuk a massza tetejére. Kis labdákat formálunk belőle és kb. 30 percig gőzöljük.
Szólj hozzá

cikkek receptek