2008. ápr 17.

A Makrobiotika ízei

írta: Gasztronauta
A Makrobiotika ízei


A makrobiotika az ízeket és a színeket is kapcsolatba hozza. Öt alapízt, különböztet meg, ezek az adott évszakkal és színekkel is harmonizálnak. A tavasszal a savanyú íz,és a zöld szín, a nyárral a keserű és piros,  a késő nyárral inkább az édes íz, a sárga szín, az ősszel a csípős , a téllel a sós íz  harmonizál.

 


A tavaszt a savanyú íz jelképezi a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta, az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra. A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál. A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának. A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek, és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van. A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyálmirígyre. Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben. Az ősszel a csípos íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős


Almás savanyúkáposzta saláta

ételelek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben, serkenti a tüdő és a vastagbél működését. Kerülni kell azonban a túlságosan erős ízeket, mert azok túlműködést okoznak, irritálják a beleket, a májat és a tüdőt. A téllel a só harmonizál, a jó minoségű só lágyítja a megkeményedett szerveket, erősíti a vesét és a húgyhólyagot.
A makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet, a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret és feketét.
A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirígy a gyomor segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé. Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad.

A színeket a jin és jang tulajdonságok szerint is besoroljuk, ami szerint a növényekről is megállapítható, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Itt a színskálát a szivárvány színei szerint osztották fel: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigókék és lila. A vörös, narancs és sárga inkább jang tulajdonságú, míg a kék, a lila inkább jin. A répa tehát inkább jangabb minőségű a céklánál. Figyelembe veszik azt is, hogy a növény a föld alatt, vagy a föld fölött nő. Amelyik a Föld középpontja felé tör, az a jang erők hatása alatt áll, és minél magasabbra nő egy növény a föld fölé, annál inkább jin tulajdonságú. A cseresznye tehát erősebb jin, mint a káposzta. A túlnyomórészt jang tulajdonságú növények lassan, míg a jin jellegűek gyorsabban nőnek.

A makrobiotika szerint készített néhány étel receptje:

Gombaleves csicseriborsóval
Hozzávalók: 35 dkg gomba tisztítva és szeletelve, 15 dkg csicseriborsó, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál fehér bors, 3 ek. teljes kiorlésű liszt, 2 kávéskanál curry, 1 pohár yoghurt (elhagyható), 3 csipet tengeri só, 1 pohár kefír

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Felöntjük vízzel, sózzuk, majd a csicseriborsót is hozzáadva 20 percig főzzük. A lisztet egy dl vízben elkeverjük és a leveshez adjuk. Együtt készre főzzük. Tálalás előtt kevés yoghurttal dúsíthatjuk. A kitálalt levest megszórjuk curryvel.

Vegyes zöldségleves napraforgómagos gombóccal
Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 kisebb cukkini, 25 dkg gomba, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. teljes kiorlésű liszt, 2 csipet tengeri só, bors. A gombóchoz: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 1/2 csésze napraforgómag.

A karikára vágott póréhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük vízzel. Beletesszük a tisztított, feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Forrástól számított 15-20 percig fozzük.
A gombóc hozzávalóit összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztát kapjunk. Apró gombócokat formálunk belőle, és a levesbe téve, lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.

Csalánleves
Hozzávalók: 1 kg csalán, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 pohár kefir, 2 csipet tengeri só, 1/2 kk bors, 2 ek almaecet

A frissen szedett, apróra vágott csalánt sós, fokhagymás vízben megfőzzük. a lisztet a kefírrel összekeverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Sóval, borssal, almaecettel ízesítjük. Levesbetétként főtt gabonát teszünk bele.

Árpaleves
Hozzávalók: 1 csésze árpa, 1/2 csésze bab, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, vagy kapor, vagy friss menta apróra vágva, 2 csipet tengeri só.

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és a fokhagymát. A tisztított árpát és babot is beletesszük, és tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk és felforraljuk. Utána kis lángon kb. másfél óráig főzzük, néha megkevergetjük. Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott zölddel.

Töltött cukkini
Hozzávalók: 3 kisebb cukkini, 2 vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 25 dkg gomba, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 3 ek. világosra pirított szezámmag, 1 csomó petrezselyem zöldje, 2 csipet tengeri só, fehér bors.
Az apróra vágott hagymát a fokhagymával olajon megpirítjuk, majd hozzátesszük a tisztított, szeletelt gombát és 15 percig pirítjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a szezámmagot, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk, és tovább pirítjuk, Felöntjük egy csésze vízzel és sűrűre főzzük. A hosszában félbe vágott cukkinik közepét kikaparjuk, megtöltjük a töltelékkel és kevés olajjal meglocsoljuk. Tűzálló tálban előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Köles brokkolival
Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 csipet tengeri só, 30 dkg brokkoli, 1 pohár kefír, 2 gerezd zúzott fokhagyma.

A kölest a sóval együtt négy csésze vízben fedő alatt puhára főzzük. A brokkolit lobogó vízbe dobjuk, amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízzel teli tálba tesszük. Lecsepegtetjük. A kefírben elkeverjük a fokhagymát. Egy tűzálló tálba terítjük a kölest, rátesszük a lecsepegtetett brokkolit, a tetejét meglocsoljuk a fokhagymás kefírrel. Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük.

Zöldséges árpa
Hozzávalók: 2 csésze árpagyöngy, 2 csésze darabolt vegyes zöldség, 2 csipet tengeri só, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. metélőhagyma

Az olajon 1-2 percig pirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a lecsepegtetett árpagyöngyöt, pár percig pirítjuk. Felöntjük négy csésze vízzel, sózzuk. Fedő alatt kis lángon, kb. fél órát főzzük. A tűzről levéve fedő alatt hűlni hagyjuk. Tálaláskor frissen vágott metélőhagymával díszítjük.

Kölesfőzelék
Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kk. tengeri só, 3-4 csésze zöldségleves, 1 ek. petrezselyemzöld apróra vágva.

A kockára vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd szórjuk bele a kölest. Pároljuk együtt 2-3 percig, majd öntsük fel a zöldséglevessel, és sózzuk meg. Főzzük kb. 35 percig lefedve. Ha kész, keverjük bele a petrezselyem levelet.

Parajkrokett
Hozzávalók: 1/2 kg paraj, 2 ek. teljes kiorlésu liszt, 1 nagy szelet beáztatott és kinyomkodott barna kenyér, 1 kk. szerecsendió, 1 kk. bors, 2 csipet tengeri só, 2 ek. zsemlemorzsa, hidegen sajtolt olaj a kisütéshez.

A parajt enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, feldaraboljuk. Egy tálba tesszük a többi hozzávalóval együtt. Ha nem áll jól össze, zsemlemorzsát szórunk bele. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Csalánmártás
Hozzávalók: 3 csésze friss csalán, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 pohár kefir, 2 csipet tengeri só.

A csalánt enyhén sós vízben puhára főzzük, vágódeszkán apróra vágjuk. A lisztet az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és a csalán főzőlevével felengedjük. Hozzáadjuk a csalánt, sózzuk és készre főzzük. Kefirt keverhetünk bele.

Lencsepástétom
Hozzávalók: 2 csésze főtt lencse, 2 cs. főtt hagyma vagy répa, 2 ek. miszó, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. szezámolaj, 1 ek. pirított, őrölt szezámmag, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. fűszer (kakukkfű, oregano vagy bazsalikom)
 
Az adalékokból finom krémet készítünk pépesítőgéppel. Utána egy kiolajozott formában 1/2 órát magas hőmérséklettartományban sütjük.


Főtt hajdina

Rizssaláta
Hozzávalók: 1 csésze barnarizs, 1 babérlevél, 1 kk orölt rozmaring, fél ek. hidegen sajtolt olaj, 1 ek. almaecet, fél csomó petrezselyem, 1 csipet tengeri só.

A rizst két csésze enyhén sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a babérlevelet és a rozmaringot. Kihűtjük. Az olajból, almaecetből, apróra vágott petrezselyemből öntetet készítünk, és ezt a rizsre locsoljuk.

Kukoricatorta
Hozzávalók: 2 csésze kukoricadara, 8 csésze víz, 1 csomag mazsola, 1 csipet tengeri só, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, díszítéshez: idénygyümölcs, dió

A kukoricadarát a sós vízben folytonos keverés mellett megfőzzük. Hozzáadjuk a mazsolát és addig főzzük, amíg a kanál megáll benne. Kuglófsütőt vagy tortaformát az olajjal kikenjük, ebbe beletesszük a masszát és hagyjuk megdermedni. Ha kihűlt, egy tálra vagy tányérra kiüntjük, a dióval és a gyümölcsökkel feldíszítjük.

Almás palacsinta
Hozzávalók: 4 nagy reszelt alma, 1 kk sütőpor, 4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 4--4,5 csésze víz, 1 kk fahéj, méz, 1 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj.

A hozzávalókhoz csomómentes palacsinta tésztát készítünk, az almát a végén adjuk hozzá. Fél óráig pihentetjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, merőkanállal kisebb adagokat teszünk bele, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Szilvalekvárral, fahéjjal vagy kevés mézzel ízesítjük.

Mákpuding
Hozzávalók: 2 csésze darált mák, 1 csésze mazsola, 2 kk őrölt fahéj, 3 ek. méz, 4 csésze kukoricapehely liszt, idénygyümölcs díszítésre.

A mákot a mazsolával feltesszük főzni. Hozzákeverjük a kukoricapehely-lisztet és besűrítjük. Fahéjjal, mézzel ízesítjük. Vízzel kiöblített tálkákban öntjük, és a tetejét idénygyümölccsel díszítjük.

Szólj hozzá

cikkek