2008. jan 31.

Szilveszteri hagyományok

írta: Gasztronauta
Szilveszteri hagyományok

 

Gasztronauta: Szilveszteri hagyományok


Népi hagyomány szerint szilveszter és újév első napjának szokásai összefonódnak. A szokásokban fontos szerepe van az egészségnek és a szerencsének. " Akinek van almafája, íme egy külföldi hagyomány: a tiroliak esküsznek rá, hogy ha a férfiak szilveszter éjszakáján meztelenül megrázzák az almafát, egész évben nem lesz gondjuk..."

BUÉK!


Babonák
•  Egy középkori babona szerint ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.
•  Ne feledjük, hogy tilos baromfihúst ennünk, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket.
•  A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani.
•  Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
•  Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint "elszáll a tehén haszna".
•  Akinek van almafája, íme egy külföldi hagyomány: a tiroliak esküsznek rá, hogy ha a férfiak szilveszter éjszakáján meztelenül megrázzák az almafát, egész évben nem lesz gondjuk...

Szerencsehozó ételek
A malac

Disznóhúst azért érdemes ennünk, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ezért még a megrögzött hitetlenek is boldogan ragadnak kést és villát a malacpecsenye láttán. A megszokott, sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, szóba sem jöhetnek, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat. Az egyébként értéktelennek tartott, olcsó húsféléknek a szakácsok ilyenkor nagy figyelmet szentelnek.
Franciaországban a puhára párolt sertésfület kis felgönygyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják. Németországban bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével. Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

A lencse

A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele ugyanis a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Egyéb szemes termények is hasonlóan hoznak szerencsét: a köles vagy a rizs.
Ugyancsak bibliai történet az éhes Ézsaiásé, aki egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát.
Szomszédainknál, Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A rémisztőnek hangzó fogás természetesen csak az orr hátsó részét, a puha húst jelenti, amelyet zöldséges lében főznek meg. Hozzá friss reszelt tormát és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát kínálnak. Szilveszterkor pezsgővel, más alkalmakkor sörrel öblítik le. A főtt - gyakran füstölt - fejhúst mustárral és hagymás-ecetes burgonyasalátával körítve szintén közkedvelt, hagyományos újévi fogás.

Szilveszteri babonák Oroszországban

Az átlagos orosz ember ugyancsak babonás. Aki orosz családhoz hivatalos szilveszterre, jól gondolja meg, hogy miként viselkedik. Már az érkezésnek is megvan a maga ceremóniája. Csak a küszöböt átlépve szabad kezet nyújtanunk a házigazdának, mert ha nem így teszünk, bajt, szomorúságot, szerencsétlenséget zúdítunk a háziakra. A vendégnek ügyelnie kell arra is, hogy csak páratlan számú virágszálat vigyen a ház asszonyának, mivel a páros szám szerencsétlenséget hozhat az új évben. A gazdagodás előjele, ha az érkező vendégek némelyikét a házigazda nem ismeri föl, vagy éppen összetéveszti valakivel.
Szilvesztereste népes társaságok, család, barátok gyűlnek össze a jolka, az újévi fenyő körül, hogy megajándékozzák egymást. Nehogy bárkinek is eszébe jusson zsebkendőt, szúró-vágószerszámot ajándékozni, mert az bajt zúdít a családra. De órát se, mert az meg az élet idő előtti végét jelenti. Ha netán mégis ilyen tárgyat venne elő a vendég, akkor a házigazda néhány kopejkáért jelképesen megveszi tőle. Ha háziak kedvelik a vendéget, gazdagon terített asztalhoz ültetik. A vég nélküli ünnepi lakoma: krumplisaláta, hagymás hering, tucatnyi rafinált, ínycsiklandozó, vodkás toroköblítést kívánó előétel. A falatozást csak az éjféli pezsgőbontás és tüzijáték idejére függesztik fel.

Boldog Újévet Kíván Mindnyájuknak a Gasztronauta!


 

 

 


 

 






                                     A TÁVOLBAN EGY FEHÉR VITORLA
Meglehet, hogy csak álmaim kényszerképzete, vagy csak a titkolt vágyaim egyike az , hogy ne férkőzzön közénk, szakácsok közé sem a politikai hovatartozásunk, sem a gasztronómiai szervezetek sárdobálása.

Igaz, hogy van ugyan politikai oldal, ami közelebb áll a szívemhez, és igaz az is, hogy nyíltan vállalom gasztronómiai hovatartozásomat, de ez csak szakmánk fejlődésének útjába görget akadályokat!

Azt kérem , és remélem az új évi kívánságaim listáját tekintve, hogy egyszer az életben fogjon össze a szakma, és ne kelljenek mentőcsónakok a gasztronómia vitorlásán, inkább evezzünk egy hajóban! Én már látom azt a hajót ott a távolban, aminek árbocán ott lóg egy fehér vitorla, a megbékélés szimbóluma!

Isten engem úgy segéljen!

                                                                                      Gasztronauta


Szólj hozzá

cikkek