2013. dec 15.

JAVASLAT A SZAKOKTATÓK GYAKORLATI TOVÁBBKÉPZÉSÉRŐL

írta: CS.T.
JAVASLAT A SZAKOKTATÓK GYAKORLATI TOVÁBBKÉPZÉSÉRŐL

A vendéglátó szakoktatók továbbképzése, sztázsolása témakörében fogalmaztak meg javaslatot a vendéglátóipari szakképzés korszerűsítését célul kitűző szakmai összefogás résztvevői.

Forrás: http://m.turizmus.com   Szerző: Wagner Zsuzsa | 2013. december 11. szerda 15:20

Az összefogást idén nyáron hozták létre a vendéglátó szakképzésben érintett szakiskolák, szakmai szövetségek, magánszemélyek és a szakmai sajtó résztvevői, a munkában azóta a nemzetgazdasági tárca, a kamarák és számos más szervezet képviselői is részt vesznek.

A javaslat szerint a színvonalas szakiskolai képzés kulcsfigurája a szakoktató. A megfelelő szakmai tapasztalattal és végzettséggel rendelkező szakoktatók száma egyre alacsonyabb, mert az oktatásból nehezen követhetőek a szakma mindennapi gyakorlati változásai. A szakoktatóknak nincs lehetőségük gyakorlati tapasztalatot szerezni az új technológiai eljárásokban, a korszerű alapanyagok felhasználásában. A szakoktatók gyakorlati fejlődését elősegítő képzések nagyon költségesek és ritkán akkreditáltak. Jelen pillanatban a szakoktatóknak is a pedagógusokkal megegyező akkreditált képzést ír elő a jogszabály.

 

A megoldási javaslat szerint a szakoktatók számára jogszabály írhatná elő öt év alatt összesen kb. 200 óra (évi 40 óra) gyakorlati továbbképzés teljesítését, amely az időszak alatt bármely felosztásban teljesíthető lenne. A továbbképzés teljesítésének módja a kijelölt szakmai érdekképviseletek (kamarák) által szervezett továbbképzésen való részvétel és/vagy a szakmai érdekképviseletek (kamarák) által kijelölt (akkreditált) és ellenőrzött vendéglátóipari egységben teljesített sztázsolás. A sztázsolást hazai és külön megállapodás alapján külföldi vendéglátóipari egységekben is lehetne teljesíteni. A továbbképzésen való részvételt a szakmai érdekképviseletek (kamarák) és a fogadó vendéglátóipari egység közösen igazolná a szakoktató számára.Szakoktató képzés.jpg

A javaslathoz jó kiindulópont, hogy Semsei Rudolf, a Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége Rendezvénygasztronómia tagozatának vezetője szerint a sztázsolás lehetősége a Munka Törvénykönyve 53. §-a (munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás) értelmében biztosított. A javaslatot eljuttatták dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkárnak.

Szólj hozzá