2013. jan 15.

A fekete fokhagymáról

írta: Gasztronauta
A fekete fokhagymáról

Természetes alapanyag és eljárás

A fekete vagy öregített fokhagyma egy fermentálással előállított, teljes egészében természetes alapanyagú kuriózum. 40-45 nap alatt, az erjedést elősegítő körülmények között  készítik el, az ellenőrzött hőmérséklethez magas páratartalmat biztosítva.fekete-fokhagyma1.jpg

Feketébb, mint a szeder, és édes, mint egy gyümölcs - első látásra senki sem gondolná, hogy a fokhagyma egy változatáról van szó, hiszen az eredeti fokhagymaillat épp csak nyomokban érezhető.

A fekete, más néven öregített vagy fermentált fokhagymát mint alapanyagot régóta használják az ázsiai kultúrában.

A fermentálásnak a távol-keleti gasztronómiában egyébként is fontos szerepe van, gondoljunk csak a teára, vagy az erjesztett szójára. Ez utóbbi egyike a kínai tradicionális orvoslás öt szentnek tekintett szemes termésének, és olyan ún. "szupertáplálékok" alapanyagát képezi, mint pl. a tempeh vagy a miso. Az ősi kultúrák  fermentált formában fogyasztották: a nem erjesztett szója ugyanis csökkentheti a tápanyagok felszívódását és normális aktivitását. A modern tudomány igazolta, hogy az erjesztett (nem génkezelt, mértékkel fogyasztott) szója ténylegesen fokozza a tápanyagok biohasznosulását és elősegíti a normális sejtosztódást, javítja a szív- és a csontok egészségi állapotát.

 A fekete fokhagyma természetes eljárással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül készül, az erjedést elősegítő körülmények között. Ehhez ellenőrzött páratartalomra és hőmérsékletre van szükség, és persze mindehhez biztosítani kell a fermentálódáshoz szükséges időt, amely legalább egy, de akár három hónap is lehet.

Ez idő alatt a fokhagymafejek belsejében a gyöngyfehér gerezdek fokozatosan feketére változnak, elveszítik feszességüket, végül leginkább aszalt gyümölcsre emlékeztető állagot vesznek fel. Az eljárás száműzi a fokhagyma eredeti illatát, cserébe aszalt szilvás, balzsamecetes, medvecukros aromával ajándékozza meg. Cukor és aminosav kémiai kölcsönhatásából melanoidin keletkezik, ettől a sötét árnyalat.

A fekete fokhagyma felhasználása

A többezer éves távol-keleti alapanyagot csak néhány éve fedezte fel Ferran Adriá egy japán utazása során, és a világ élvonalbeli séfjei ma már előszeretettel alkalmazzák nyersen vagy főzve ezt a rendkívül inspiráló alapanyagot.

Összetett és sokszínű ízvilága miatt felhasználása nagyon változatos lehet: az egyszerű, kenyérre kenhető krémektől az előételeken, leveseken át a szószokig és desszertekig megállja a helyét. Szívesen társítják nehéz húsételekhez, mint például sült marhához, libamájhoz, báránygerinchez, vagy épp füstölt ételekhez. A fűszerek közül jól kijön a köménnyel, a tormával, a korianderrel, de szinte minden olyasmivel, ami magával a fokhagymával is harmonizál.

A gyümölcsök közül például remek kísérője lehet az almának, a banánnak, a nektarinnak, az epernek, a diónak és a mandulának is.

Az pedig még vonzóbbá teszi, hogy a fokhagyma egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Így például antioxidáns tartalma tízszerese, kalcium tartalma hétszerese a fehér változatnak, és összességében véve lényegesen táplálóbb. Jó szolgálatot tesz a szívbetegségek megelőzésében, a koleszterinszint helyreállításában, erősíti az érrendszert, és vértisztító hatása is van.

A fekete fokhagyma tisztítva jelenleg 50grammos kiszerelésben kapható.

Ára 1680Ft+ÁFA. Kézbesíthető posta utánvéttel.

KAPCSOLAT

Szólj hozzá