2009. jan 17.

A lipcsei Auerbachs Keller

írta: CS.T.
A lipcsei Auerbachs Keller

A pince átkozott levegője

…Az utcában, az ajtó előtt elhaladva olyan meredek az út, hogy az ember teljesen váratlanul is lebotorkál a lépcsőkőn. Ha már lent vagyunk, egy takarosan berendezett szobában találjuk magunkat. De az az átkozott pincelevegő! Ez ellen már innunk kell egy pohár Bischof-ot (puncsfajta vörös borból, keserű narancsból és cukorból), vagy ennünk kell egy szardellasalátát kagylóval vagy szafaládét, olívabogyót – igaz, e szokások sokba kerülnek… /E.T.A. Hoffmann,  A lipcsei olasz pincék tapasztalatainak naplója, 1813 /

Bevezető

Csakúgy mint vendégek milliói, Goethe is járt itt. De az Auerbachs Keller elsősorban nem azért híres, mert Goethe is volt itt. Már ő előtte is azt mondogatták:

                                 „Aki  a Lipcsei Vásárra érkezik,

                                               és nem keresi fel az Auerbachs udvart,

                                               az csak csendben hallgasson,

                                               hiszen mindez csak azt bizonyítja,

                                               hogy nem is járt Lipcsében.”

GASZTRONÓMIA

Nagy Pince

A nagy pincében, melyet 1912-14-ben a Mädler - passzázzsal együtt építettek, elsősorban a polgári szász konyha ételeit és sörkorcsolyákat szolgálnak fel.

 „Tányérokat az asztalra!” – hangzik a jelmondat hétvégeken és az ünnepnapokon, mivel itt kedvező áron, kiadós, házias ételek kerülnek az asztalra, melyek elkészítésére otthon gyakran nem áll rendelkezésre elegendő idő. A kínálatot nemzetközi ételek gazdagítják, mint ahogy ez a Nagy Pince étlapjáról ki is derül. A pároló serpenyőkkel ás nyársakkal felszerelt bemutatókonyha, valamint a nyílt bárpult prezentálja a teljes étel- és italkínálatot.

A Helena és az Anton  Mädler Szalon

A Helena és az Anton Mädler Szalonok összeköttetésben vannak a Nagy Pincével. Míg a Helena Szalon neve az ókor legszebb asszonyára emlékeztet, az Anton Mädler szalon az ismert „bőröndkirályról” kapta a nevét.

                  

Történelmi borozók

Történelmi borpincék

A borpincét már Goethe is említi klasszikus művében, a Faust-ban. Így nyugodtan állíthatjuk, hogy ez Németország legismertebb vendéglátó helye. A helyiséget mai napig olyan állapotban találjuk, mint ahogy azt a Goethe előtti és utáni időkben vendégek generációi is megtapasztalták.

 „Goethezimmer” Vendéglő /Goethe szoba/

Az Auerbachs Keller valószínűleg legismertebb vendége, Goethe iránti tiszteletet bizonyítja a nevét viselő, gótikus boltozatú „Goethezimmer”. Bizonyára örök rejtély marad, hogy hol volt a költő törzshelye. Így ma minden vendég azt hiheti, hogy talán pont az ő helyén ül.

„Lutherzimmer” Vendégl /Luther szoba/

Ellenségei elől menekülve Luther biztonságos helyekre kvártélyozta be magát, ilyen hely volt az Auerbach Ház is. A kisvendéglő a mai napig a biztonság és az otthonosság érzését árasztja magából.

 „Alt-Leipzig” Vendéglő /Régi Lipcse/

A „Régi Lipcse” Vendéglő abba az időbe repíti a vendégeket, amelyet már az évszázad kezdetén is régi szép időknek neveztek. A boltív cikkelyeiben olyan eredeti festményeket láthatunk, amelyeket a Művészeti Főiskola hallgatói eredeti történelmi emlékek alapján festettek.

 Mephisto Bar

A Mephisto Bar 1986-ban nyitotta meg kapuit és így az Auerbachs Keller legfiatalabb részének számít. Ezen kívül ez az egyetlen olyan része a történelmi étteremnek, amely a föld felett helyezkedik el. A kellemes hangulatú passzázs bár napközben házilag készített süteményekkel és kávékülönlegességekkel várja a vendégeket, míg este fenséges koktélokkal csalogatja oda a Mädler – passzázs látogatóit. Egész nap finom italokkal és ízletes ételekkel csillapítják az éhséget és a szomjúságot. Rossz idő esetén a Mädler – passzázs fedett terasza szolgál menedékül.

 

SZÁMOK ÉS TÉNYEK

- A történelmi helyiségeket 986 izzó világítja meg.

- Fennállása óta az Auerbachs Keller kb. 91.980.000 embert látott vendégül.

- 8500 tányér áll rendelkezésre, hogy a konyha gasztronómiai különlegességeit felszolgálhassák.

- Az 5 Spárga héten, májustól júniusig a konyhai dolgozók 1.5 tonna zöldséget tisztítanak meg, melyet aztán levesnek, salátának készítenek el, ill. az eredeti lipcsei vegyes tálban szolgálnak fel.

- Egyetlen dolgozó egy műszak alatt majdnem 20 km-t fut.

- Évente 75.000 liter sört és ugyanennyi bort mérnek ki.

Egy amerikai felmérés szerint az Auerbachs Keller egyike a világ 10 legismertebb vendéglőjének, a rangsorban az 5. helyen áll.

1.     Sörfőzde Münchenben

2.     Caesar’ Palace Las Vegasban

3.     Café Sacher Bécsben

4.     Hard Rock Café Los Angelesben

5.     Auerbachs Keller Lipcsében

-->

Szólj hozzá

cikkek