2008. dec 05.

A lecsókrém története.

írta: Gasztronauta
A lecsókrém története.

Az "Öreg" Óbudai története

 

Bécsi út.

Kássa Gábor Aquarellje.

Az Óbudai Múzeum tulajdona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lecsó befőzése, régi óbudai hagyomány volt, melynek eredetét Óbudán, a törökök elöl menekülő, és a Zichy gróf által befogadott,  két bolgár családnak tulajdonították.

Nagyapám egyszer szóvá tette anyósának, dédnagyanyámnak, hogy a paprika csuma alatti karikáját, és a paprika süveges végét, rendes háziasszony nem főzi bele a lecsóba. Dédi hallgatott vejére, de igen takarékos lévén sajnálta kidobni ezt a paprika hulladékot, ezért félretette. (Igazolva nagyapám kedvenc mondását, miszerint: „a skót nép úgy keletkezett, hogy a svábok elzavarták a pazarlókat!”)

A befőzés végén, a paprika karikákat és végeket, a magházzal, a befőzés végén megmaradt paradicsommal, és apróra vágott hagymával összefőzte. A főzetet azután a kézi passzírozóval „gotlibettel” átpasszírozta. (Kis gyerekként a gotlibet tekerése az én feladatom volt, mert a dédi kezét a csúz gyötörte.) Megsózva, újra főzéssel egy kicsit besűrítette. Forrón, celofánnal lezárt, kis üvegekbe töltötte. Takarók közé téve, kidunszolta.

Ezt a „lecsókrémet” azután, a paprikás krumpli, a pörköltek, a rizses hús, gulyás leves és a halászlé ízesítésére használta. Ma lecsófond-nak hívnák.

 

Egy recept a lecsókrém használatára:

 

Óbudai káposztás tarhonya

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag kézi tarhonya (kb. 25 dkg), - 30 dkg darálni való sertéshús, - 1/2 kg savanyú káposzta, - 4 vékony szelet füstölt szalonna, - 1 nagy fej hagyma, - 1 púpozott evőkanál pirospaprika

2 evőkanál paprikakrém, - 1 mokkáskanál borsikafü, - 1/2 pohár tejfel, -1 zöldpaprika, - só.

Elkészítése: (Ahogyan dédnagyanyám lediktálta leányainak)

  1. A sertéshúst daráld le nagylyukú darálón.

  2. A füstölt szalonnát kakastaréjosra vágod, és zsírjára olvasztod. A sült szalonnát kiveszed, a kisült zsír felét tedd félre.

  3. A hagymát vágd egészen apróra, majd a szalonna zsírján fonnyasztd üvegesre.

  4. Húzd félre a tűzről, és egy púpozott evőkanál pirospaprikával, és keverd el, tedd bele a darált húst és pirítsd meg.

  5. A szálas savanyú káposztát vágjad apróra, tedd a húshoz, tegyél hozzá 2-3 pohár vizet, két teáskanál paprikakrémet, egy a csapott mokkáskanál borsikafüvet, és párold fedő alatt majdnem puhára.

  6. A félretett zsiradékon a kézi tarhonyát pirítsd meg, egy kevés sóval és két bögre vízzel fedő alatt, párold puhára, (Keverés helyett forgasd a lábast).

  7. Amikor a víz elfőtt, keverd össze a húsos káposztával, és óvatos keverés mellett forrald össze.

  8. Jól záró fedéllel fedd le, és egy negyed óráig hagyjad állni, (lehet a sütőben lefedve is.)

  9. Tálalás előtt óvatosan keverd fel, zöldpaprika karikákkal, sült szalonna kakastaréjjal díszítsd, és tetejére tegyél két evőkanál tejfelt. Meleg tányéron tálald.

Ajánlás: A sóval óvatosan bánjál, mert a savanyú káposztával, és a paprikakrémmel behozott só is elegendő lehet.

 

 

Szólj hozzá

cikkek