2008. nov 25.

A HUSZÁR ROSTÉLYOS TÖRTÉNETE

írta: Gasztronauta
A HUSZÁR ROSTÉLYOS TÖRTÉNETE

Szerző: Az "Öreg"

 

 

 

 

 

 

 

Óbudán, a Polgár utca 13 szám alatt, volt Weis József, más néven Pepi bácsi kocsmája. Bor és pálinka mellett, felesége egytál ételeket is főzött, minden nap mást és mást. A napi menüt krétával kiírta, a kitárt faajtó, feketére festett belső oldalára.

Ezt nevezte nép tréfásan, nyúl menünek. Pepi néni ugyanis, az egyik vendégnek, arra a kérdésére, hogy mi van, ha a vendég nem szereti az aznapi kínálatot, azt válaszolta: „Szereti, nem szereti, nem kap mást!” (Kölcsön véve az óbudai finánc esetét, aki, amikor a Kolompártól a bécsi úti városhatáron megkérdezte, hogy mit visz a szamarán, azt a választ kapta, hogy nyúleledelt.  A zsákokban viszont dohányleveleket találva, kifogásolta, miszerint a nyúl nem szereti a dohányt, mire a Kolompár: „szereti, nem szereti, nem kap mást!”)

 Egyik pénteken az arra menő plébános megdöbbenten látta, hogy böjti nap ellenére, „Kalarábé főzelék, huszár rostélyossal” van kiírva a táblára.
Másnap ki is prédikálta, mint elrettentő esetet, miszerint vannak egyes vendéglők, akik nem szégyenlenek pénteken, huszár rostélyost kínálni. Nem értette, miért nevet az egész templom. Nem tudta, amit még a gyerekek is tudtak Óbudán, hogy ezt az elnevezést, az óbudai huszár laktanya János nevű szakácsa találta ki.
Ugyanis, amikor az egyik napon nem kapott húsra pénzt, hogy valami mégis legyen feltétnek a főzeléken, zsírban kenyérszeleteket sütött ki. Fokhagymával jól megkenve tálalta, elnevezve HUSZÁR ROSTÉLYOSNAK.

 Az eredeti recept zsírral való főzést tartalmazott, ezt változtatta át dédnagyanyám, (ahogyan Óbudán hívták, die schöne Weis Lencsi) epekövei miatt, az olasz barátnői javaslatára, olíva olajra. A eredeti recept mennyiségeket nem tartalmazott, a hozzávalók megállapítása 4 főre, már újkori termék.

 Kalarábé főzelék, huszár rostélyossal:
Pepi néni receptje, ahogyan dédnagyanyám lediktálta leányainak.
Pénteki, böjtös egytálétel.

 Hozzávalók (4 főre):
• A főzelékhez:
4 db kalarábé
4 db burgonya
1 nagyobb fej hagyma
2 evőkanál olívaolaj
1/2 mokkáskanál őrölt fehérbors
2 szál zellerlevél
1 csokor petrezselyem
2 bögre húsleves-lé
1 púpozott evőkanál finomliszt
1/2 pohár tejfel

• A huszár rostélyoshoz:
8 szelet kenyér
2 bögre olívaolaj
2 gerezd fokhagyma

 Elkészítése:
1. A kalarábé fejeket megtisztítjuk, és fejenként 2-2 db 3x3 cm-es kockát vágunk, a szélekről levágott részeket feldaraboljuk, a friss zöld kalarábé leveleket száruktól megfosztva apróra vágjuk.
2. A burgonyát egészen vékony szeletekre vágjuk.
3. Az apróra vágott hagymát, olíva olajon, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az őrölt borsot, a zeller leveleket, a felvágott petrezselymet, és a húslevest. (A petrezselyemből tegyünk félre 8 db nagyobb levelet a tálaláshoz.) Tegyük bele a kalarábét és a burgonyát.
4. Amikor a kalarábé és a burgonya megfőtt, (kb. 25 perc múlva) vegyük ki a kockákat, a zeller leveleket, és a maradékot passzírozzuk át, majd adjuk hozzá a lisztet, a tejfelt, és csomómentesre keverjük el.
5. Forraljuk fel, és lassú tűzön, állandó keverés mellett, kb. 2 percig, főzzük, (ha szükséges kukoricakeményítővel sűríthetjük) majd a kalarábé kockákat tegyük vissza.
6. A kenyérszeleteket az olíva olajban süssük barnára, majd papíron lecsepegtetve, mindkét felét dörzsöljük be a fokhagymával.

Tálalás:

Az adagonként két-két kalarábé kockára tegyünk tejfel cseppet, és petrezselyem levelet. A kenyérszeleteket külön előmelegített tányéron kínáljuk.

Szólj hozzá

cikkek