2008. máj 27.

Egészséges étkek, fiatalító táplálékok

írta: Gasztronauta
Egészséges étkek, fiatalító táplálékok


Táplálkozásunknak - a megfelelő életmóddal és rendszeres testmozgással kiegészítve - kiemelkedő szerepe van egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében. Cikkünkben azokat a mindennapi élelmiszereket mutatjuk be, melyeknek - a bennük található kedvező hatású összetevők révén - jelentős szerepe van sejtjeink öregedési folyamatainak lassításában.
 

Fiatalító zöldségek
A vegyes táplálkozás biztosítja a szervezetben képződő úgynevezett szabadgyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok közötti egyensúlyt. A jótékony hatású antioxidáns-vegyületek elsősorban a növényi táplálékokban vannak jelen, ezért fontos, hogy a mindennapi étrendünk legalább 50-60 dkg - ez napi 4-5 darabot jelent - gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon.
A paradicsom rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztata és az emésztőrendszer rákos megbetegedéseinek előfordulását. Ebben fontos szerepet játszhat a zöldségben található likopin nevű anyag - a zöldség ennek köszönheti jellegzetes, piros színét -, amely az élővilágban fellelhető egyik leghatékonyabb antioxidáns. Ez a vegyület igen jó hatásfokkal semmisíti meg a szervezetünkben keletkező káros szabadgyököket, így a sejtek öregedési folyamatait is képes lassítani.

Számos kutatás azt bizonyítja, hogy a keresztesvirágú növények fogyasztása csökkenti az emlő-, a végbél és a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Gazdagon tartalmazzák ugyanis az ún. szulforafán nevű molekulát, amelyről már korábban leírták, hogy egerekben képes gátolni bizonyos daganatok kifejlődését, valamint az egészséges sejtek öregedési folyamatait lassítja.

Az előző csoportból is kiemelkedik a brokkoli, amelyet a legjelentősebb flavonoid-tartalmú élelmiszernek tekintünk. A flavonoidok - ide tartozik a lutein vagy a zeaxanthin - szintén igen hatékony antioxidáns.

Bélsejtvédő zab
A zab viszont elsősorban mint nagyon fontos rostforrás fejti ki jótékony hatását a sejtjeink öregedési folyamatainak befolyásolásában. Ez a növény ún. béta-glukánt tartalmaz - ez egy szivacsszerű, vízben oldódó rostféle -, ami a magához vonzza a belekben kezdeti stádiumban lévő koleszterint, és segít a szervezetből történő eltávolításában. Hatására az ételek gyorsabban haladnak át a tápcsatornán, a rákkeltő vegyületek rövidebb ideig hatnak a bélfalra, meghosszabbítva a sejtek élettartamát. Új bizonyítékok állnak rendelkezésre arról is, hogy a zabnak a vérnyomáscsökkentő hatása is van. További előny: a zab egyike azoknak a gabonaféléknek, amelyekben nagy hatékonyságú antioxidánsok vannak.

Agysejtvédő fokhagyma
A fokhagymában az ún. allil-szulfidok és más hasonlóan hatékony antioxidánsok találhatók, melyek gátolják a vérrögképződést, fokozzák a szív teljesítményét, csökkentik a vér összkoleszterinszintjét, illetve gátolják számos tumoros betegség kifejlődését. A fokhagyma éppen ezért az érelmeszesedés megelőzésére az egyik leghatásosabb szernek tekinthető. A legújabb kísérletek azonban azt is bizonyították, hogy az allil-szulfidok megakadályozzák az agysejtekben a szabadgyökök által okozott károsodást, csökkentik az agy-érelmeszesedést és így a súlyosabb szövődmények - agyvérzés - későbbi esetleges kialakulását.

Az antioxidánsok és a szabadgyökök egyensúlya a fiatalság titka
A természetes élettani folyamatokhoz hozzátartozik bizonyos mértékű szabadgyök keletkezése, ami még nem okoz káros elváltozásokat. A szabadgyökök túlzott elszaporodása - környezeti ártalmak, dohányzás, szennyezett élelmiszerek fogyasztása hatására - azonban számos betegség és szervezeten belüli működési rendellenesség kialakulásáért lehet felelős: gyorsulnak ugyanis az öregedési folyamatok, károsodik az örökítőanyag. A szabadgyökök túlzott felszaporodásának hatására az öregedés során természetesen is előforduló idegrendszeri zavarok, tüdő, szív- és érrendszeri valamint daganatos megbetegedések sokkal korábban alakulhatnak ki.

Napjainkban egyre több káros hatás éri szervezetünket, ezért egyre fontosabb a szabadgyököket elpusztító megfelelő mennyiségű antioxidáns bevitele és gyors felszívódása. Az antioxidánsok megakadályozzák ugyanis a felszaporodott szabadgyökök sejtkárosító hatását, és így kulcsszerepet töltenek be az öregedési folyamatok lassításában. A felsorolt élelmiszerek egyrészt nagy mennyiségben, természetes formában tartalmazzák a jótékony hatású vegyületeket, másrészt egyéb vegyületeik segítenek az antioxidánsok megfelelő idejű és mértékű felszívódásában, ami kulcsszereppel bírhat az öregedés lassításában.

Jótékony gyümölcsök
 
Az áfonya bármelyik más gyümölcs- vagy zöldségfajtánál több antioxidánst tartalmaz, ezért az egyik leghatékonyabb élelmiszernek tekinthető a sejtek öregedési folyamatainak lassítása szempontjából. Az áfonyában találjuk a különlegesen magas antioxidáns- hatású ún. antociánokat. Ezek az anyagok állatkísérletekben jelentősen csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek előfordulását. Az előzetes kísérletek azt bizonyítják, hogy a mogyoróban, a mandulában és a dióban is található egy különleges antioxidáns, amely meggátolja a rákos sejtek növekedését, és megállítja az egészséges sejtek halálát.

Tengeri hal
A vizsgálatok igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök mellett a tengeri halak rendszeres fogyasztása is kedvezően hat az egészségre, az öregedési folyamatok lassítására, illetve különböző betegségekben segíti a gyógyulást, enyhíti a panaszokat. A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak ugyanis gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, valamint vérzésgátló hatásúak. Ennek következtében csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a hirtelen halált okozó szívritmuszavarok (aritmiák) és a trombózis kialakulásának veszélyét. Jótékony hatást fejtenek ki időskori látásproblémák és a reumás betegségek esetében is.

Zöld tea, vörösbor, csokoládé
A zöld tea tele van a C-vitaminnál százszor több antioxidánst tartalmazó fitovegyületek egyik csoportját képező polifenolokkal. A kísérleti eredmények alapján a kutatók feltételezik, hogy a zöld teában található polifenolok közül a katekin nevű anyag megakadályozhatja a daganatot tápláló véredények kialakulását, ami a korai stádiumban lévő daganatok tápanyagellátásának megszüntetését eredményezheti. A polifenolok kimutathatóan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. A polifenolok a csokoládéban és a vörösborban is megtalálhatók, de jóval kisebb mennyiségben.

Olívaolaj
A táplálkozással foglalkozó kutatók egyértelmű megállapítása, hogy az olívaolaj felhasználása étrendünkben - napi négy kanállal történő fogyasztás - kifejezetten előnyös az emberi szervezetnek, mert betegségmegelőző és egyes esetekben orvosi gyógyítást kiegészítő, valamint fiatalító hatása is van. Egy tanulmányban azt is kimutatták, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentette az emlőrák előfordulásának valószínűségét.

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat - linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat -, valamint igen jelentős mennyiségben hatékony antioxidánsokat - A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin - tartalmaz. Másodlagos növényi anyagai pedig a szintén hatékony antioxidáns-hatást kifejtő polifenolok és tokoferolok, melyekről már ejtettünk szót.

A kakukktojás: a burgonyától hamarabb öregszünk?
Egy napjainkban még vitatott új elmélet szerint a többnyire túlsúlyos és ülőmunkát folytató, nagy mennyiségben burgonyát fogyasztó lakosság körében - ez főként az Egyesült Államokban jellemző - a túlzott krumplifogyasztásnak is tulajdonítják a szívmegbetegedésekben és a cukorbetegségben szenvedők számának riasztó mértékben való megnövekedését.
A burgonya fogyasztásakor ugyanis a szánkban nyállal keveredő keményítő a nyálban található emésztőenzim hatására azonnal glükózzá alakul át, és így lerövidül a vérbe kerülési útvonala, felszívódása, aminek következtében a vércukorszint a szokásosnál jobban, tartósabban megemelkedik, és ez a kutatók szerint - több éven keresztül tartósan magas burgonyafogyasztás mellett - a sejtek gyorsabb öregedését okozhatja. Ez a folyamat a kutatók szerint ugyanúgy problémát jelent a fehér kenyér, a fánkok vagy a fehér rizs fogyasztása esetén is.
Csak természetesen

A táplálkozási szakértők hangsúlyozzák, hogy a szervezet számára fontos antioxidánsokat a kiegyensúlyozott, vegyes étrend segítségével juttassuk be a szervezetünkbe. Az öregedési folyamatok is csak ebben az esetben lassíthatóak hatékonyan, mert az antioxidánsok csak természetes formában tudnak megfelelően hasznosulni szervezetünk számára. Étrendkiegészítőkre csak speciális esetekben van szükség, pl. téli vitaminhiányos hónapokban, fogyókúrás étrenden levők esetében, vagy betegség utáni lábadozás idején - nyilatkozta az [origo]-nak Dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató helyettese. Az antioxidánsok túlzott fogyasztása akár ugyanolyan káros lehet a szervezet öregedési folyamataira, mint a szabadgyökök túlzott felszaporodása, ugyanis az antioxidánsok által előidézett vagy gátolt génkifejeződések nagymértékben befolyásolhatják a szervezet homeosztázisát, és az egyensúly eltolása több káros következménnyel, akár az öregedési folyamatok felgyorsulásával is járhatnak.

Szólj hozzá

alapanyagok