2008. ápr 14.

A PACOJET

írta: Gasztronauta
A PACOJET

Csidei Tamás írása
A Pacojet egy olyan konyhatechnológiai újdonság, amely lehetőséget biztosít arra, hogy akár friss, akár mélyfagyasztott termékeket másodpercek alatt tökéletes minőségű habbá pépesítsünk. Készíthetünk vele többek között püréleveseket, szorbeteket, fagylaltokat, szószokat, habokat, használhatjuk kutterként, mixerként vagy tejszínhabverőként.

 

Sikerült hozzájutnom Magyarországi forgalmazójától egy oktató, és bemutató videóhoz ami segít felfedni a konyhagép sokszínűségét, kíváló felhasználhatóságát. Ha egyszer sikerül beszereznem, biztos hogy konyhám szerves részévé fog válni.

Felismertem, hogy a Molekuláris gasztronómia ideális kiegészítője lehet, hiszen tökéletes habokat lehet vele készíteni szinte mindenből! Ez a szerkezet megint egy olyan nélkülözhetetlen eszközzé kezd válni, amely nemhogy kirekesztené a kreatív séfet a konyhából, hanem éppen ellenkezőleg; megteremti a lehetőségét annak, hogy megvalósítsuk saját határtalan elképzeléseinket másodpercek alatt.





Jelenleg is tartunk étlapunkon olyan ételeket, amit kényszermegoldásból egy egyszerű kutter, vagy turmix segítségével állítunk elő, sajnos közel sem tökéletes minőségben.



Ilyen például a joghurtos zellerhab, amit zellergumóredukcióból, szárzellerkivonatból és blansírozott  angolzellerlevélből készítünk  fehér balzsamecet, tengeri só, fehérbors, fehérbor, valamint méz,  joghurt hozzáadásával  és hideg-meleg saláták ízesítésére használjuk.





Desszertként előszeretettel készítünk például kecskesajtból rózsaborssal ízesített mousse-t, vagy márványsajtból, pirított dió hozzáadásával fagylaltot, amit profiterolba töltünk, és forró  mézes-vörösboros lilahagymamártással tálalunk, ami egy kicsit merésznek hangzik, de csodás az ízek összhangja, és a  hozzáértők szerint néhány magyar barikolt csúcsborral remekül összeér!

Borvacsoráink legkardinálisabb problémája mindig az volt, hogy az adott borhoz leginkább illő fagylaltot nem sikerült beszerezni, esetleg nincs is forgalomban ebben az ízben, ha van, akkor pedig az ízesítése csapta volna agyon a bort, ezért inkább hanyagoltuk.

A Pacojet segítségével viszont bármilyet  fagylaltot el tudnánk készíteni, csakúgy, mint nagyon kedves kollégám Horváth Laci, akinek már csak a fantáziája szabhat határt.


Horváth László tányérdesszertje



Itt van például régi nagy kedvencem a bazsalikomos eperparfait-t, amit egy kevés  citromfüvel ízesített és agarral kötött mascarpone szőnyegre tálalok, erre helyezem a kanállal formázott eperparfait-t, és azt hiszem legközelebb már édes bazsalikom kaviárral fogom díszíteni kandírozott bazsalikomlevél helyett.


 


Csidei Tamás Chef


 

Szólj hozzá

eszközök