2008. már 04.

Bocuse d’Or Europe 2008 – Hungarian Selection Döntő

írta: Gasztronauta
Bocuse d’Or Europe 2008 – Hungarian Selection Döntő


 


video: www.hejszakacsok.hu

 
                                                           


 

 

Forrás: http://www.mngsz.hu 

 

 

 

 2008. február 29. és március 02. között 12 kiváló páros mérte össze a tudását, hogy kiderüljön, ki képviselheti Magyroszágot a  Bocuse d'Or 2008 európai selejtezőjében a norvégiai Stravangerben.

 

 

 

 

A győztes páros és menüje:

 

               

KOVÁCS SÁNDOR (Chef) – PAP ZOLTÁN (Commis)

                                       

 

 

 

Ø            Posírozott lazac paraj és jégcsapretek hálóban, enyhén paprikás, meleg halkocsonyával, zöldspárga-aszalt paradicsom rakottassal, karottapürés tésztatekerccsel, Chardonnay mártással.

 

 

Ø            Vargányás práddal töltött báránycomb, és hálóban sült gerincfilé zsályás, barnasörös fonddal, mangalicasonkás zölbab-violaburgonya kévével, mustáros lencsével, zeller gratinnal.

 

 

 

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Kovács Miklós Szakállamtitikár Úrnak, hogy elfogadta megjhívásunkat, és elvállalta versenyünk fővédnökségét.

 

 

Köszönjük zsűritagjainknak is, hogy elfogadták meghívásunkat és megtisztelték versenyünket:

 

 

 

 

Zsűri elnöke:

 

Cattaneo Graziano

Olaszországi Aranyszakács cím tulajdonosa. Az 1992. évi Bocuse d’Or lyoni versenyének 4. helyzettje. A Crizia Étterem tulajdonosa.

 

 

  

Zsűritagok:

 

Rainer Werchner

Német Szakácsszövetség vezető tagja, mesterszakács, WACS zsűri tag.

 

 

Daniel Labrosse

Che Daniel Étterem tulajdonosa, hitvallása a francia konyha magyar alapanyagokkal való fúzionálása.

 

  

Jean Varga

A francia Chaine de Rotisseur tagja, 45 évig chef és étteremtulajdonos Franciaországban, étterme a Logic de France tagja volt.

 

 

Kreil Vilmos

Szakács- cukrász és nemzetközi borszakértő, szakújságíró. A Bocuse d’Or hivatalos tudósítója.

 

 

 

A zsűri felügyelője és megfigyelője:

 

Tóth Endre

Az Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megbízott alelnöke, mesterszakács, szakmai igazgató. A Bocuse d’Or Europe magyarországi kapcsolattartója. A hazai selejtező döntőjének felügyelője és megfigyelője.

 

 

 

 

Komoly votl a tét, hiszen csak egy páros, egy Chef és egy Commis juthatott tovább. 2007. novembere óta, túl vagyunk 5 regionális selejtezőn (Győr, Siófok, Nyíregyháza, Kecskemét és Budapest), ahol 38 páros mérettette meg magát. Túl vagyunk a döntőn is, rengeteg felkészülésen, végigdolgozott éjszakán, ám még is tudjuk, hogy a legkomolyabb munka és felkészülés igazán csak most kezdődik.

 

 

A nyertes párosnak további 19 nemzet legjobbjával kell "harcba szállnia", ahonnan 5 ország már biztos résztvevője a 2009-es lyoni döntőnek, ők pedig nem mások, mint Franciaország, Norvégia, Svájc, Svédország és Dánia. E nemzetek a legutolsó döntőn nyújtott teljesítményük alapján nyertek automatikus részvételi jogot a világ leghíresebb melegkonyhás versenyének soron következő döntőjére, mely két évenként kerül megrendezésre.

 

 

A fennmartadt 7 helyért komoly küzdelemre számíthatunk, hiszen 15 nemzet tart rá igényt, és küzd is majd meg érte, közte a magyar páros Kovács Sándor Chef és Pap Zoltán Commis is .

 

 

Norvégiában is ugyanazon alapanygok szerepelnek kötelező elemként, mint a most lezajlott magyarországi döntőben. A felkészülés érdekében került így kiírásra, hogy a magyar versenyzők megismerjék a kötelező elemeket és versenykörnyezetben dolgozzanak vele.

 

 

 

 

 

Norvégiai kötelező alapanyagok:

 

 

Ø      Halétel

ü      lazac – 4 kg4,5 kg

ü      2 szabadon választható körettel

 

Ø      Húsétel:

ü      1 báránycomb – körülbelül 1,5 kg

ü      1 báránygerinc – 1 kg1,2 kg, lapockával

ü      6 bárányvese

ü      6 báránymirigy

ü      2 szabadon választható körettel

 

 

 

 

2. helyezett:

 

Kostyál Gábor (Chef) – Molnár Péter (Commis)

 

 

 

 

3. helyezett:

 

Horváth Szilveszter (Chef) – Bakonyi Mátyás (Commis)

 

 

 

 

4. helyezett:

 

Szűcs Sándor (Chef) – Bankó Milán (Commis)

 

 

 

 

A győztes páros mellett azonban nem szabad megfelejtkezi a többi versenyzőről sem. A három napos rendezvényen további 11 páros mutathatta be tudását a szakembereknek és a nagyérdemű közönségnek. A zsűri az első négy helyezettet nevezte meg, a többi versenyző között azonban nem szeretett volna rangsort felállítani. Őket egy egyedi kézi készítésű, arannyal bevont, tűzzománcozott és a hivatalos Bocuse d’Or Europe 2008 – Selection Hungary logóval ellátott éremmel, valamit egy díszoklevéllel jutalmazta.

 

 

 

Nyeremények:

 

 

 

1. helyezett – egyedi kupa, érem és díszoklevél, a norvégiai döntőn való részvétel joga, melyhez felkészülését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és szponzorai segítik, mind alapanyagban, mind pedig szakmai felkészülésben hazai és külföldi szakemberek meghívásával.

 

2. helyezett – egyedi kupa, érem és díszoklevél, az automatikus döntőben való szereplés joga a soron következő WACS Global Chef Challenge melegkonyhás verseny magyarországi döntőjében, selejtezőn való részvétel nélkül.

 

3. helyezett egyedi kupa, érem és díszoklevél, az automatikus döntőben való szereplés joga a soron következő WACS Global Chef Challenge melegkonyhás verseny magyarországi döntőjében, selejtezőn való részvétel nélkül.

 

4. helyezett – érem és díszoklevél, az automatikus döntőben való szereplés joga a soron következő WACS Global Chef Challenge melegkonyhás verseny magyarországi döntőjében, selejtezőn való részvétel nélkül, továbbá a METRO által felajánlott küldöndíj.

 

 

 

 

Versenyzőink:

 

 

BALOGH ÁDÁM (Chef) – VARGA VERONIKA (Commis)

HORVÁTH PÉTER (Chef) – KOCSIS CSABA (Commis)

MÓGOR ATTILA (Chef)  ZABÓ SÁNDOR (Commis)

NAGY ZSOLT (Chef) – DEBRŐDI ISTVÁN (Commis)

RUPRECHT LÁSZLÓ (Chef) – GARACZI ZOLTÁN (Commis)

TAMÁS BÉLA (Chef) – ELEK RICHÁRD IMRE (Commis)

VARGA GERGELY (Chef) – BÉRES TAMÁS (Commis)

VARGA PÁL (Chef) – BERKI ZSOLT (Commis)

 

 

 

 

Az      1. nap     menüje letöltéséhez kérem kattintson ide!

 

 

A       2. nap     menüje letöltéséhez kérem kattintson ide!

 

A      3. nap     menüje letöltéséhez kérem kattintson ide!

 

 


Szólj hozzá

versenyek