2008. feb 04.

Veszélyben a vendéglők

írta: Gasztronauta
Veszélyben a vendéglők

 

 


Vészharangot kongatnak a vendéglősök A megszorító intézkedések következtében elsősorban a vidéki éttermek kerültek nehéz helyzetbe, mivel azok a külföldi turistákra sem számíthatnak. Néhányuk már le is húzta a rolót, állítja a vendéglősök szakmai érdekvédelmi szervezete. A vállalkozások nagy része elbocsátásokkal és a nyitvatartási idő korlátozásával próbálja kibekkelni a Gyurcsány-csomagot.


A külföldi turisták miatt valamivel jobb a helyzetük a fővárosi éttermeknek, de vidéken nagy a kilátástalanság. Sokan elbocsátásokkal és a nyitvatartási idő korlátozásával próbálják túlélni a válságos időszakot, de többen már most bezárták az üzletüket.
 
 Óriási az elkeseredés a szakmában, a megszorító intézkedések több ponton is sújtanak minket. A vendéglátók többsége most nagyon nehéz helyzetbe került
Nagyon valószínűnek látszik, hogy a Gyurcsány-csomag hatására tovább romlik az idegenforgalmi és vendéglátó szakma amúgy is alacsony nyereségtermelő képessége.
 A megszorítások jelentős mértékben veszélyeztetik a vállalkozások pénzügyi stabilitását és működését, rövidtávon pedig visszavetik és válságba sodorhatják az ágazatot.

"Halott" étterem Tiszafüreden...
 A vendéglátóipari vállalkozások nagy részét önmagában az áfakulcs emelése is lehetetlen helyzetbe hozta, az ugyanis közvetlenül hat a vendéglátásra, a munkahelyi- és gyermekélelmezésre, valamint a cukrászatra.
Az alapélelmiszerek adókulcsának 5 százalékos emelése ráadásul halmozottan jelenik meg a fogyasztók felé, ami biztos forgalomcsökkenéssel jár.
 
Az érdekvédelmi szervezet attól is tart, hogy az intézkedések hatására gyarapodik a fekete- és a szürkegazdaságban dolgozók aránya, ami tovább rontja a kötelezettségeinek tisztességesen eleget tevő vállalkozások versenyképességét.
 
Az éttermek egy része - tartva a forgalom csökkenésétől - még nem emelte az ételek árát, az ugyanis visszavetné a vendégek számát. Igaz, becslések szerint 5-6 százalékos árnövekedés előbb-utóbb biztosan várható a vendéglőkben, akár még ebben az esztendőben. Mindezzel együtt olyan étterem is akad, amely emelés helyett árcsökkentéssel próbálkozik.

Akció!!!!!
 
Gazdasági beszámoló a vendéglátás helyzetéről, a szakmát érintő negatív döntésekről.
Mindenekelőtt szeretnék néhány általános  információt megosztani Önökkel a vendéglátás 2006. évi általános helyzetről a számszaki adatok tükrében (KSH).
Eladási forgalom      Keresk. vendégl.   Munkahelyi vendégl.   Összesen / millió Ft
2006.                      567.380               76.212                      643.592
2006.01-07             304.643                42.573                      347.216
2007.01-07             322.828                45.725                      368.553
 
2006-ban a fogyasztói árak összességében 1 év alatt a vendéglátásban 5 százalékkal nőttek, ez minden hónapban meghaladta az általános áremelkedést. Ugyanakkor ez évben az emelés mértéke ezt meghaladó, mégsem nyújt fedezetet az árrés szinten tartására.
 
Az átlagos forgalom árucsoportonkénti megoszlása a következő volt:
• 68 % ételforgalom
• 23 % ital
• 3,5 % kávé
• 5 % egyéb
 
Vendéglátó üzletek száma 2006.12.31-én:
• étterem, cukrászda: 36.601
• bár,borozó: 13.753
• munkahelyi: 6.140
• Összesen: 56.494
• 2004-hez képest + 1,45 %.
 
Bejelentett foglalkoztatottak száma a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásban : 157.200 fő, össz. fogl. létszám 4 %-a, ez azonban nem tartalmazza a segítő családtagok és maguk a vendéglátó vállalkozók számát, mely összességében megközelíti a 300-350 ezer főt.
 
A fő gazdasági ágak közül a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete a legalacsonyabb, átlagosan 102.800,- Ft, ebből a fizikai állományé 83.236,- Ft, míg a szellemi foglalkoztatottaké 174.391,- Ft.
Ennek okát Önök előtt nem kell elemeznem.
Még néhány szó a vállalkozások számának alakulásáról:
Gazdasági szervezetek száma jún. 30-án 27,5 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, főleg az egyéni vállalkozók száma csökkent jelentősen.
 
Vendéglátásban 2007. jún. 30-án:
• Rt.: 83
• Kft: 10.588
• Szövetkezet: 22
• Bt.: 10.204
• Kkt.: 492
• Egyéni vállalkozó: 22.560
 
Mint látható, legnépszerűbb cégforma a Kft., ill. a korábbi években az alapítás lényegesen könnyebb anyagi feltételei miatt a Bt. volt.
Az arány 2007. szept. 1-től feltehetően a Kft.-k javára még inkább eltolódik, mert módosult a cégtörvény, gazdasági  társasági törvény és az alapításkor felmerülő illeték-kötelezettség.  (500 e Ft törzstőke, mely lehet akár tisztán apport is, aláírási címpéldányhoz nem kell közjegyző, rövidebb bejegyzés, olcsóbb lesz az illeték, stb.)
A kedvező változást adminisztratív előírások módosítása még nem követte, így akár a 8-10 napos elő társasági időszakról is el kell készíteni minden záró-bevallás.
 
A GT módosítás miatt szükségessé váló társasági szerződés módosításának kötelező határideje: 2007.09.01. helyett 2008.júl.01-re módosult.
 
2007-ben a vendéglátó üzletek eltérően élték meg a forgalom  alakulását.
 
 
A külországi turisták látogatása mellett a belföldi turizmus idei fellendülésében közvetlenül érintett üzletek forgalma legalább szinten maradt, vagy némileg javult, míg másoké, -és ez a többség- a korábbi évek tendenciájának megfelelően tovább romlott.
Közbevetően  szeretném Önöknek elmondani, hogy Magyarország turisztikai imázsáról ez év elején készült tanulmány szerint az egyes küldő piacok ( Ny. Európa, K. Európa, és É. Amerika) értékelésében 20 imázs tényező közül egyedül a VENDÉGSZERETET és a GASZTRONÓMIA, VENDÉGLÁTÁS kapott un. "nagyon pozitív" jelzést. (magyar borok, magyar ételek, paprika).
 
Összességében a 25-30 %-os tehernövekedést a szakma nem, vagy csak részben tudta áremeléssel kompenzálni, ami takarékos gazdálkodás mellett is az árrés szűkülését, a gazdaságosság csökkenését, sőt  egyre több vállalkozásban veszteséges gazdálkodást eredményezett.
 
Ennek okai mindenki előtt ismertek:
• Bér és járulékai: a minimum járulékalap ill. a szakképzettséggel összefüggő bérminimum bevezetése.
• Üzemeltetési költségek, energia árak növekedése.
• Nyersanyagok, áruk beszerzési költség növekedése.
• Nem utolsó sorban az életszínvonal alakulásával összefüggésben a lakossági fogyasztás érezhető visszaesése.
• A vendéglátó üzletek számának további növekedése, a nagykereskedelmi beszerzési lehetőség hiánya, ennek visszásságai.
• A szakképzés hiányosságai, a szakmai utánpótlás gondjai.
 
Negatív hatása volt a szakmára az egyéb gazdasági és adminisztratív intézkedéseknek is:
• %-os különadó bevezetése
• az ételforgalom áfa kulcsának megemelése
• TV üzemeltetési díja, jövő évi várható emelése ill. a szerzői jogdíj-emelés
• A pénzkezelési szabályzat megerősítése, a gyakorlati kivitelezés nehézsége ( tulajdonos és üzlet kp kezelése) büntethetősége 500 e Ft.
• havi bevallási kötelezettsége
• az ellenőrzések fokozódása, fenyegetettség
• Vagyonosodási vizsgálatok réme, mely ma már nem csak a nagy vagyonnal rendelkezők ellen indulhat, hanem egy találó megfogalmazás szerint  "kishalak is a célkeresztben". Ennek során nem csak a regisztrált magánvagyont, hanem az adóalany életvitelét (utazás, drága hobbi, stb.), bankszámláit, gyakorlatilag mindent vizsgálhatnak, mely kiterjedhet a családtagokra, a baráti kölcsönt nyújtókra is.
Ezzel összefüggésben a legújabb javaslat szerint ha drága bútort, lakást, műszaki cikket, egyebet vásárolunk, a kereskedő a vevő adatait az APEH-nek továbbítaná, akinek igazolnia kellene, hogy adózott jövedelme fedezetet nyújtott kiadásaira. ( Utazási irodák félelme: utazni vágyók külföldön fizetnek be a nagyobb értékű utakra, mert az utas listát is ellenőrizhetik, bár az titkos.)
 
Azt hiszem, mindenki tudná még sorolni a nehézségeket, de néhány szó címszavakban inkább arról, hogy mi várható 2008-tól:
• Januártól az orvosi ellátáshoz kevés lesz a TAJ- kártya, ellenőrzik a járulékok tényleges befizetését is, hiánya esetén a járulékbehajtás akár 5 évre visszamenőleg is.
( Fontos tehát az alkalmazottak valós bejelentése , bár nem ez a kör az érintett, de gyakran találkozunk a bejelentés hiányával !)
Bírságok növelése 500e -1 mill. Ft-ra (számla nélküli áru, be nem jelentett alkalmazott, nyugtaadás elmulasztása). Új elem a nyugtaadás elmulasztásakor az alkalmazott büntethetősége 10-50 ezer Ft-ra.
• Jövő évi adóellenőrzés középpontjában egyik szempontként a minimálbért fizetők vizsgálata lesz és vizsgálják az újonnan alakuló vállalkozások nagy részét is: székhely valódisága, a tulajdonosok előélete (előtte csődbe vitt vállalkozást, vagyont kimentett stb.)
Új adónem sorsa ? EFEHO - erőforrás fejlesztési. hozzájárulás (szakképzési-, rehabilitációs hozzájár., innovációs járulék összevonása (ez úgy néz ki elmarad szerk.) IPA- alap után, 19 főig - 0,3 %, 20-50 főig  -  0,35 %,  50 fő felett - 0,6 %.
Minimumadó bevezetése veszteséges ill. az előírt mértéknél kisebb nyereséget elérő vállalkozásoknak, vagy a vizsgálat felvállalása.
 
A 2008. évi adótörvények és a gazdálkodást befolyásoló egyéb jogszabályok részleteiben ma még nem ismertek, de az előrejelzések alapján optimizmusra semmi okunk nincsen. Nagy valószínűséggel a következő gazdasági év további nehézségekkel jár majd, és számítani kell újabb vállalkozások megszűnésével is.
 
Adatforrás: Thurzó Béláné,  MVI Gazdasági Alelnök
 
                                                                                          
 

Apetito konyhája...
 
Szólj hozzá

cikkek