2009. dec 09.

Mádi borvacsora

írta: CS.T.
Mádi borvacsora

A Mádi borvacsora menüje

Fogadó falatkák

Libamájhab kalács pirítóson kékoportó glásszal

 

Furmint 2008.

Harcsafilé kétféleképpen;

Rozmaringon füstölve bors-mustár salátán, verjusben posírozva madársalátával és körte csatnival

 

****

Furmint 2007.

Császárhússal sült kecskesajt grillezett paprikával és szőlőmagolajban konfitált paradicsommal

 

****

Mádi édes fordítás

Mádi fordításban posírozott kacsamáj 

dupla kacsa erőlevesben, birsalmametélttel  

****

Sárgamuskotály 2008.

Zsályás vajban sült szűzpecsenye gyömbéres tökpürével, sütőtök vagdalékkal és édesburgonyával

 

****

Aszú 2006.6 puttonyos

dió tortácska bazsalikomos túróhabbal,  Aszús sárgabarackosdippel

 

Köszönöm  kiváló kollégáim áldozatos munkáját, amivel hozzájárultak sikeres borvacsoránk zavartalan lebonyolításához!

 


Önkritika gyakorlás;

A rozmaringon füstölt harcsa jobban harmonizált a borral, mint a verjusben hideg sütésel készített, a körte egységes egészet varázsolt a bor és az étel között.

A kecskesajt és a "lecsó" íz kissé uralkodott a bor felett, de mégis hordozta annak jegyeit, a sárga paprikajuice viszont kifinomította az ízeket

A leves került a harmadik helyre rendhagyó módon, de megérte, mert talán ez a fogás jött össze leginkább a hozzá rendelt fordítással

A tök töménységét az édesburgonya sikeresen tompította, így nem vitte el a sárgamuskotályt, a hús éppen időben készült el nagyon alacsony hőmérsékleten, ezért rendkívül omlós lett és egyenletesen rózsaszínre húzódott ki. A zsályás könnyű jus tette teljessé az ételt, a várt harmóniát leginkább a muskotály jusben való megjelenítése hozta.

A csattanó nagyon megosztotta a véleményeket, hiszen extrém húzás volt az Aszút összehozni a bazsalikommal. Csak egy esetben ért össze az étel a borral, ha a tányéron lévő mindhárom íz a szájban volt a rákóstolás előtt. Sokaknak csalódás, bevállalósaknak összeért a végén a visszakóstolásnál. A tálalás előtt módosítottam a meleg barackdip-et hidegre a szebb megjelenítés miatt. Ez sajnos nagy merénylet lett az ízek ellen!

A kritikákat meghallgatva tovább tanuljuk az étel-bor harmonikus egységgé kovácsolását és legközelebb még nagyobb összhangra törekszünk, hiszen ismétlés a tudás atyja.

Csidei Tamás mesterszakács

Szólj hozzá

étlapok borvacsorák