2008. dec 02.

A KOCKÁS LENCSEGULYÁS ESETE

írta: Gasztronauta
A KOCKÁS LENCSEGULYÁS ESETE

Ízes történetek az óbudai kiskocsmák világából.

 

 

Óbuda, Szentendrei út

Kássa Gábor Aquarellje.

Az Óbudai Múzeum tulajdona

 

 

 

 

 Óbudán a Szentendrei út 52 szám alatti, Flesser vendéglőt vezető Anna nénit a nép „Heilige Flesser” (szenteskedő Flesser) néven emlegette. Közismert volt, hogy nem viselte el a csúnya beszédet, és káromkodást. Ezt néha ki is használták, mert elég volt néhány káromkodó szót kiejteni, és Anna néni – fizetés nélkül - azonnal kipenderítette a kocsmából.

Az "Öreg" feljegyzése

 

 

Egyik vendége, ezt többször is kihasználta, amikor nem volt pénze. Egyszer azonban – még a lencsegulyás evése közben – túl korán kezdett csúnyán beszélni, mire Anna néni, elkapta előle a félig tele tálat, és a fejére borítva a maradékot, úgy lökte ki a vendéglőből. Majd miután gondolva, hogy így mégsem mehet haza, utána vágta a kockás abroszt is, mondván „ezt is tedd a fejedre, te szégyentelen”.
Az eset azután, szóbeszéd tárgya lett, úgy hogy nagyanyánk elkérte a receptet, azzal a megjegyzéssel, ha az unokáim csúnyán beszélnek, legyen mivel leszoktatni őket. Mondta is néha, „… jó lesz, ha vigyáztok, mert meg van a kockás lencsegulyás receptje!”

    

(Az eredeti recept mennyiségeket nem tartalmazott, a hozzávalók megállapítása 4 főre, már újkori termék)

 Lencse gulyás csipetkével
Anna néni receptje, ahogyan nagyanyám lediktálta leányainak.
Leves, január első napjára.

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg füstölt sonka
30 dkg szárazkolbász
50 dkg lencse
1 csomag csipetke (25 dkg)
2 kis fej hagyma (12 dkg)
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa (12 dkg)
1 fehérrépa (6 dkg)
1/2 db zeller (6 dkg)
1 pohár tejfel
1 csokor petrezselyem
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 púpozott evőkanál liszt, bors, só.

 

 

 Elkészítése:

A tálalás előtti napon:
1. A lencsét válogasd át, (a hibásakat, lukasakat dobd ki) jól mosd meg és áztasd be.
2. A füstölt sonkát bő lében, lassú tűzön főzzed kb. egy óráig, ha kihűlt, tedd a hűtőbe.
A tálalás napján:
3. A sonkáról kifőtt zsírt és a zsíros részeket szedd le, a sonkát vágjad fel kb. 1,5 cm-es kockákra. A kolbászt szeleteld fel. A sárga és fehérrépát vágjad karikákra, a zellert apró kockákra.
4. A hagymát vágjad apróra, majd a leszedett zsíron fonnyaszd meg. Húzd félre, és egy csapott evőkanál pirospaprikával keverd el.
5. A leszűrt lencsét, a sonka vízzel öntsd fel (egészítsd ki vízzel, hogy kb. 2 liter, legyen) és kezd el a hagymás paprikás vízben főzni. Amikor erősen forr, tedd bele a zúzott fokhagymát és lassú tűzön kb. fél órán át, főzzed. Borssal, és ha szükséges sóval szórd meg.
6. Tedd bele a karikára vágott kolbászt, a csipetkét, a sárgarépát, fehérrépát, és zellert, majd főzzed további fél órán át.
7. A levesből vegyél ki, kicsit hagyd meghűlni, és keverd jól össze egy púpozott evőkanál liszttel, és egy bögre tejfellel.
8. Tedd bele a kockára vágott, főtt füstölt sonkát, és a lisztel elkevert tejfelt, majd jól forrald össze.

 

 

Tálalása:

Tálaláskor, vágott petrezselyemmel, zöldpaprika karikákkal, és tejfellel díszítsd.

 (Ajánlás: A hagyomány szerint, annyi ezüstpénzed lesz, ahány lencseszem van a tányérodban.)

 

 

Szólj hozzá

cikkek