2008. nov 02.

Kakukkfüves mangalicaszűz

írta: Gasztronauta
Kakukkfüves mangalicaszűz

Kakukkfüves mangalicaszűz egészben sütve, juhtúrós zöldségtortával, sült fokhagymás jussal és libamájhabbal:

 

Hozzávalók 4 személyre:

Mangalicaszüz

édeskömény,angolzeller, cukkini, padlizsán, laskagomba, juhtúró

 

A mangalicaszüzet megtisztítom, hártyázom, majd friss kakukkfűvel, sóval , borssal bedörzsölöm, fél órát pihentetem. A parírozott részekből just indítok. A húst kérgezem, majd 80 fokon 67-fokos maghőig készresütöm, ezután  száraz közegben 60 fokos helyen pihentetem.

 

Amíg a szüzem pihen sütés előtt, elkészítem a

zöldségtortát: A darabolt zöldségeket Ízesítem:só, f.bors,frissgyömbér,friss bazsalikom,szerecsendió, majd hozzáadom, hozzáadok adagonként 1 tojást , 0,3 liter tejszínt, vagy tejfölt, 5 dkg juhtúrót. Vajazott, morzsázott formában (max 5 cm.magas!) 120 fokon 90 percen át készre sütöm, majd szobahőmérsékleten hűlni hagyom, ezután szépen formázható.

 

Elkészítem a fokhagymás just: Egyforma fokhagymagerezdeket blansírozok, hogy ne legyen túl erős, lecsepegtetem, kevés mogyoróolajon átpirítom, majd a jussal és egy deci barnasörrel visszaforralom.

 

A libamájhabhoz 10 dkg burgonyát felteszek főni, a libamájat póréhagymán átpirítom, konyakkal, sóval, borssal ízesítem, majd a főtt-áttört burgonyával pépesítem, egy falat vajjal habosítom, azonnal forrón két kanállal a meleg tányérra szaggatom.

Tálalom tovább a burgonyatortával folytatva, amelyből egy háromszöget állítok fel a tányérra, a rózsaszín szűzből ujjnyi vastag szeleteket vágok, félig felhúzom a libamájhabra és  fényezem a fokhagymás jussal.

 

Szólj hozzá

receptek