2008. jún 05.

EHETŐ VIRÁGOK

írta: Gasztronauta
EHETŐ VIRÁGOK


Az ehető virágok divatja nem új keletű. Ez a hóbort mintegy húsz éve született Ázsiában, s a világot járó európai szakácsok hozták be Európába. Nyugat-Európában ma is hódítanak a nemcsak a szemnek, de a szájnak is örömet nyújtó virágok. Márciustól októberig rengeteg olyan virág termeszthető és gyűjthető, mely a gasztronómiában is felhasználható. Nagy figyelmet igényel a virágok kiválasztása, hiszen óvatosnak kell lennünk, mert nem minden virág ehető, sőt néhányuk mérgező hatású anyagokat is tartalmazhat, nem is beszélve, a permetszerek okozta káros hatásokról.

 

Ehető virágok pl.: búzavirág, rózsa, százszorszép, ibolya, szegfű, borágó, körömvirág, muskátli, primula, sütőtökvirág, sarkantyúvirág, frézia, akácvirág, narancsvirág.

Bundás bodza

Hozzávalók: 4 szép, virágzó bodza, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 15 dkg liszt, kevés szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.
Elkészítése: A tojást habosra verjük 1 evőkanál porcukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapjuk. Megsózzuk. A száráról lecsipkedett, megmosott, és lecsöpögtetett virágot, lisztben megmártjuk, majd a tésztában megforgatjuk. A 180 fokra felhevített olajba téve 1-2 perc alatt szép világosra megsütjük. Leitatjuk róla a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk. Csak a virágzó bodzából jó! Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető.

Kalifa-puding
Hozzávalók: 5 dl tej, 6 dkg cukor, 1 tk. citromlé, 10 dkg búzadara, 1 tk. Ras el hamad (fahéj és szárított rózsaszirom), 1 pohár habtejszín.
Elkészítés: A tejet, cukrot kb. 10 percig főzzük, amíg sziruppá sűrűsödik. A darát vajban takarékon megpirítjuk. Majd rácsepegtetjük a citromlét, ráöntjük a szirupot, jól összekeverjük, és még 2 percig a lángon hagyjuk. 20 percig pihentetjük.
Kis üvegtálakban, melegen, tejszínhabbal díszítve, a fahéjas rózsaszirommal megszórva kínáljuk.

Kandírozott ibolya
1 tojás fehérjét kissé felverni, ebbe mártogatni az ibolyákat, majd porcukorba alaposan beleforgatni. Én hőhíd alatt, sziloplaton szárítom az ibolyákat, de lehet langyos sütőben is.
Ha jól meg vannak szárítva a szárukat le kell vágni.

Rózsa desszert
Hozzávalók:  1 bögrényi rózsaszirom, piros, 4 db összezúzott banán, ugyanennyi aprított datolya, 2 evőkanál konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, vagy citronát, 4 evőkanál rózsadzsem, 2 narancs leve, tejszín.
Béleljünk ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát, mazsolát, narancshéjat. Rétegezzük a rózsasziromra, tetejére tegyük a rózsa dzsemet.
Tálalás előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszint tegyünk rá.
Tetejét díszítsük kandírozott rózsaszirommal, vagy bármi kandírozott gyümölccsel.

Ibolyavirágos túrópuding tojáslikőröntettel

Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 4 zselatinlap, 2 csokor ibolya szirmai, 1 narancs reszelt héja.
A porcukorból 1 dl víz hozzáadásával szirupot főzünk, hozzáadjuk a zselatinlapokat, az ibolyaszirmokat, felforraljuk, és felhasználásig félretesszük. A túrót szitán áttörjük, a felvert tejszínnel lazítjuk, majd hozzáadjuk a lehűlt szirupot és a reszelt narancshéjat. Formába töltjük, és a hűtőbe rakjuk. Tálaláskor a formát melegvízbe mártjuk, és a pudingot kiborítjuk. Tojáslikőröntetet adunk hozzá, és kandírozott virágszirmokkal díszíthetjük.

Pitypanglekvár
Elkészítése: Gyűjtsünk össze egy kosárra való virágot szár nélkül, gondosan mossuk meg, majd nagy edény vízbe téve öt percig forraljuk.
A leszűrt léhez adjunk literenként fél kilogramm cukrot, és főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik. Töltsük üvegekbe és zárjuk le, majd más lekvárhoz hasonlóan tálaljuk.

Rózsaíz (bulgár recept)
Elkészítése: A jól kinyílt illatos rózsák szirmait tépjük le, tegyük szűrőkanálba, és hideg vízzel jól öblítsük le. Ha a víz lecsurgott, és a szirmok kissé megszikkadtak, minden liternyi rózsasziromra hintsünk egy maréknyi cukrot, és zománcos lábosban, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a levelek szétfőnek, és az egész sűrűsödni kezd. Forrón töltsük kiforrázott kis üvegekbe, a tetejére tegyünk egy kávéskanálnyi rumot, kössük le és rakjuk száraz gőzbe.

Rózsaszirom dzsem


 Hozzávalók: 45 dkg erős illatú sötét színű rózsaszirom, 5,5 dl víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evőkanál rózsavíz.
A szirmok alsó elkeskenyedő részét csipkedjük le, mert keserű!  Forraljuk fel a vizet, majd lassú forralás közben adjuk hozzá a szirmokat. 5 perc alatt főzzük puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, újra hozzuk forrásba, majd 30 percig főzzük, lassan, állandó keverés mellett. Mikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a rózsavizet és rottyanásig hevítsük. Ekkor már sűrűsödni kezd. Tegyünk próbát egy lehűtött kistányérra. Akkor jó, ha ráncosodni kezd. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegekbe töltve, tegyük száraz dunsztba.

Szerelemvíz-eredeti recept
"Két lat fahéj töretik össze, fél lat szekfűvirág s ugyanennyi szerecsendióvirág, s két lat levendulavirág, ezután 4 lat keserűmandola töretik meg, de nem zúzatik szét, s egy fertály font (1 font = 0,56 kg) citromhaj is apróra vágatik, mindezt összevegyíti az ember, s öblös üvegbe teszi, mire két és fél pint (1 pint = 1,415 l) borszeszt tölt, s az üveget jól bekötözvén két hétig a nap melegén teszi ki, s ha ez nem történhetik, oly helyre teszi, hol egyforma melegség éri. Eltelvén az idő, a tiszta folyadék leöntetik, a megmaradt jól kinyomatik, s egyszersmind három font cukor két pint vízzel felolvasztatik, jól lehaboztatik, s amavval összetöltetik, ráadásul még egy itce muskotály bor töltetvén, néhány szemer (gran) ambrával. Így jól bekötözve még néhány hétig hagyatik, azután leszűretik, s aranysárga szín adatik neki, következő módon: vesz az ember kevés valódi aranylemezt, kis darabokra vágja, s egy üveg mozsárban borszesszel jól eldörzsöli. E folyadék a likőrbe öntetik, midőn ez már egészen tiszta, s ezután palackokba töltetik."

Végül pedig néhány bohókás menüm a Debreceni virágkarneválra:

RÓZSAKERT MENÜ
• Sárgadinnye cappuccino árvácskával
• Fokhagymás parajjal töltött paradicsomban sült ördöghalmignonok  fenyőmagos bazsalikomrizottón petrezselyemmousselin-nal
• Joghurtos citromhab friss mentamártással, kandírozott rózsaszirmokkal

VADVIRÁG MENÜ
• Dióbundában sült camamberfalatok mogyoróolajos jégsalátán, málnaecetfuvallattal és  körömvirággal
• Balzsamecetes pácban érlelt mangalicaszűz egészben sütve, erdei virágszirmokkal sült palacsintametéltten, akácvirágos rókagombamártással
• Korianderes csokoládétortácska bodzavirágos sáfránymártással, vaníliafagylalttal

AKÁCMEZŐ MENÜ

• Hidegen sült vöröstonhalfilé céklasabayonnal, curryvirágos  póréhagymazselével
• Színes sültpaprika cappuchino kecsketejhabbal, levendulás tofunyárssal
• Akáccal perfümált rózsaszín kacsamellfilé színes mogyoróolajos zöldségmetélten, narancsvirágmézes balzsamecet redukcióval
• Gyömbéres kókuszhab keserű kakaóban , Csokoládémousse ropogós chilis narancsdippel és Camambert bonbon rózsatea glace-szal

Szólj hozzá

receptek alapanyagok