2008. máj 07.

Hotel Lycium 2006.Tavasz

írta: Gasztronauta
Hotel Lycium 2006.Tavasz

Előételek
Krúdy Gyula: "Nehéz volna elmondani, hogy valóban mit érez az ember, aki az étlapot tanulmányozza, mert sokszor egy egész élettörténetet kellene feldolgozni annak a megállapításához, hogy miért rendel egyik ember ebből az ételből, a másik ember egy másik ételből. Kis titkocskák ezek, amelyek együtt születnek az emberekkel, és együtt múlnak el. Az evés és az étvágy egy anyaméhből való a nők iránt táplált szenvvel vagy gusztussal."

-Házi sütésű fűszeres bagetten tálalt hideg libamáj formázva és kacsamájterrin salátaszívvel, fenyőmagos balzsamecettel, erdei mézzel készült bazsalikomlekvárral.
-Szezámos bundában sült kecskesajtfalatok dióolajos gyümölcsös jégsalátán, málnaecetfuvallattal
-Zöldcitrommal grillezett harcsaszelet csípős garnélafarokkal fokhagymás parajágyon, selymes rákmártással
-Hortobágyi húsos palacsinta más felfogásban


Levesek
"Mindenekelőtt a levesek sorrendjét vizsgálta meg, olyan aggályosan, mint a British Museum egyik szakértője egy régi egyiptomi írástekercset. Szindbád úgy vélekedett, hogy leves nélkül nincs ebéd a magyar számára. A leves nedvei ágyazták meg a gyomorban az elkövetkező ételek helyét, a leves indította el a lélekben azt a komoly, emelkedett lelki folyamatot, amely feltétele volt annak, hogy az étkezés valóban meleg és igazi emberi ünnepséggé alakuljon át, s ne csak bendőtömés és táplálkozás legyen belőle."
Márai Sándor: Szindbád hazamegy

-Zöldség erőleves száraz cherryvel ízesített sáfrányos zöldségszalmával, narancsfilével
-Zöldborsó cappuchino gyömbérrel és pácolt mangalica sonkával
-Kakastaréj és pulykahere raguleves kovászos uborkával és burgonyagombóccal
-Francia halleves tenger gyümölcseivel, sajtos pirítóssal


Halételek
Vörösmarty Mihály:
„Például a főzőmester a halakat, midőn már elfőttek,
leszűré, s külön raká, de benne hagyá a vízben azon
 jó ízt, mely a balatoni halászlét oly híressé teszi.”

-Narancsos pácban érlelt lazacderék borskéregben sült ananásszal, tintahalas metélttel, édesköményes pernod mártással
-Forró csípős halas serpenyő
-Grillezett királyrákfarok chilis-kókuszos mártással, zöldséges vadrizskonfettivel
-Mandulával sült süllőszeletek mazsolás aszúmártással, zöldborsópürével, fényezett zöldségekkel


Szárnyasételek
Kosztolányi Dezső: „Az étterem fehérlett. Ívlámpás lila fény zizegett a frissen mosott patyolat asztalokra, a bontatlan, szűz oltárokra, melyeknél még senki sem áldozott. Pincérek sürögtek ragyogó ingmellel, a munka előtt üdén, báli gavallérok módjára…Ajókagyűrűt ettek, zsömlével mártogatva ki az olajat, pulykasültet áfonyával, vaníliakrémet.”

-Libamájszeletek roston, almás-diós burgonyalepénnyel, lilahagymás körteraguval, lencsefőzelékkel
-Magyaros csirkevariáció kapros túrógombóccal, tejszínes-paprikás mártással
-Pulykamellfilé gomolyával és bazsalikomos aszalt paradicsommal töltve, müzlibundában, ruccolás burgonyagolyókkal
-Rózsaszínre sült mulárd kacsamell sós-diós zöldmetélttel, mentás fügemártással


Sertésből és marhából készült ételek
Brillat-Savarin: „A sülteket a lakomákon nagyon szívesen fogadják; mert ínycsiklandó változatosságot hoznak oda, kellemesek látásra, megtartják eredeti ízüket, némelyiket kézzel is lehet enni, ami a hölgyeknek mindig tetszik.”

-Mandulás brokkolival és füstölt sajttal gratinírozott sertészűzérmék kakukkfüves hollandi mártásban zelleres burgonyatortával
-Balzsamecetes pácban érlelt sertésszűzpecsenye egészben sütve, zöldfüves palacsintán belcolade-s vargányamártással
-Szezámos bélszín tempura sáfrányos-kókuszos rizzsel, potrói-s áfonyamártással, mézes-fahéjas zöldspárgával
-Bélszínszelet grillezett libamájas burgonyapürével, friss lecsóval és ecetes fokhagymával


Vegetáriánus ételek
Krúdy Gyula: „Érdemes volt a nagyböjtöt, a vele járó szabályokat, kivételes önmegtartóztatásokat, néha fájdalmasan ható koplalásokat becsületesen megtartani, mert íme megérkezett a jutalom… Az igazi konyhaművészeti sikerhez a szakácstudományon kívül teljes emberszeretet, az étvágyak különböző ismerete, a lelki diszpozíció eltalálása szükségeltetik.”

-Zöldséges-tejszínes fettuchini fokhagymás olivaolajjal és parmezánnal
-Gombás palacsintametélt grillezett tofuszeletekkel, balzsamecetes színes salátákkal


Saláták
Spanyol szólásmondás: „A salátakészítéshez négy ember szükséges. Egy bölcs, aki a sót adagolja, egy fukar, aki az ecetet önti. Egy pazarló, aki az olajat adja, és egy bolond, aki az egészet összekeveri.”

-Ízelítő friss salátákból
-Ízelítő savanyúságokból


Desszertek
Brillat-Savarin: „Egy kitűnő ebéd után a test és a lélek határozottan valami különös jólétet élveznek. Ami a testet illeti: amint az agy felfrissül, az arc felvidul, megszínesedik, a szem csillogni kezd, s az ember érzi, hogy valami kellemes melegség terjed el minden testrészében. Ami pedig a lelket illeti: az elme élesebbé válik, a képzelet felhevül, élces ötletek keletkeznek s keringenek az asztal körül, …”

-Narancsos krémkaramell
-Korianderes csokoládétortácska tejszínes sáfránymártással, vaníliafagylalttal
-Joghurtos citromhab friss mentamártással
-Variáció sajtkülönlegességekből


„Csak az a nemzedék érdemli meg és könnyíti meg az elhivatott pályáján a jövőbeli előrehaladást, a társadalom megbecsülését, a nemzeti karakter megőrzését, amelynek van ereje a múlt nemes értékeit a ma igényeihez alakítva átmenteni.”
Szólj hozzá

étlapok